Vervoerders willen samen bezuiniging opvangen
11-05-2011
• leestijd 2 minuten
De vervoerders RET in Rotterdam en het Haagse HTM bekijken hoe ze samen de voorgenomen rijksbezuinigingen kunnen opvangen. RET-directeur Pedro Peters zei woensdag dat de partijen de mogelijkheden van een fusie onderzoeken. HTM wilde zo ver niet gaan en hield het op besprekingen over samenwerking op onderdelen.
Beide partijen keken in het verleden al naar een samenwerking of fusie. ,,Dat is destijds, jaren geleden, afgeketst, omdat het vooral lokaal politiek niet haalbaar was. Het is een stille dood gestorven. Maar er is nu een vruchtbare bodem, we zijn goede collega's'', zei Peters.
Tafel
Volgens de RET-directeur zitten de directies om tafel, maar moet over een echte fusie ook met de verantwoordelijke wethouders worden gepraat. Den Haag en Rotterdam zijn eigenaar van de vervoersbedrijven. Peters denkt dat er ,,een vruchtbare bodem is voor verregaande samenwerking'', maar stelde ook dat een fusie een heel ingrijpend proces is.
Geen fusie
De HTM stelde in een reactie dat de RET voor zijn beurt praat en houdt het op gesprekken over hoe je samen bezuinigingen kunt opvangen. ,,Van een mogelijke fusie is geen sprake. We hebben wel bepaalde raakvlakken, zoals de RandstadRail die we beide exploiteren. Daarop zouden we misschien kunnen samenwerken.'' Een fusie zou volgens hem zelfs erg moeilijk zijn omdat de twee stadsgewesten waarin de stadsvervoerders opereren, heel anders zijn.
Haalbaar?
Peters meent juist dat een fusie of samenwerking serieus geld kan opleveren, maar de klappen van de voorgenomen bezuinigingen nooit helemaal kan opvangen. RET en HTM bekijken onder meer of een hoofdkantoor en een technische afdeling voor beide bedrijven haalbaar is.
Grote steden
De vervoerders in de grote steden lijken in zwaar weer te komen. Het kabinet wil fors bezuinigen op het vervoer en wil het stadsvervoer bovendien verplicht openbaar aanbesteden. Medewerkers van RET legden daarom tijdens de ochtendspits het werk neer. Daardoor reden er geen bussen, trams en metro's. Volgens RET en vakbond FNV Abvakabo verliep de staking rustig en waren veel mensen op de hoogte van de actie. De actievoerders legden tot half negen het werk neer, maar het duurde nog enige tijd eer het openbaar vervoer weer volop rijdt.
Spits
Nieuw was dat de deze actiedag nu tijdens de spits plaatshad. Donderdag en vrijdag wordt er achtereenvolgens gestaakt tijdens de ochtendspits in Den Haag en Amsterdam. De bonden in de drie steden praten vrijdag met elkaar over de vraag of meer en hardere acties nodig zijn. Bestuurder Eric Vermeulen zei acties over hele dagen niet uit te sluiten.
Bron: ANP