Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Verontwaardiging over andere mondkapjesrichtlijn ouderenzorg

18-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
mondmasker mondkapje 1127 x
Schaarste lijkt toch een rol te hebben gespeeld in de richtlijn voor mondkapjes in de ouderenzorg. Oppositiepartijen reageren verontwaardigd op het nieuws dat door Nieuwsuur naar buiten is gebracht.
Het actualiteitenprogramma meldt vrijdag dat de richtlijn  dat medewerkers geen masker hoefden te dragen als ze slechts "kort contact" hadden met een (verdachte) coronapatiënt - onlangs stilzwijgend is gewijzigd. Mondmaskers zijn nu wél "noodzakelijk", ongeacht hoe lang het contact is. De wijziging is niet gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke informatie, zei het RIVM tegen Nieuwsuur. De richtlijn van het RIVM werd op 17 augustus aangepast. Sindsdien wordt een mondkapje in de ouderenzorg wel als 'noodzakelijk' omschreven voor mensen die werken met een (verdachte) coronapatiënt.

Boze reacties

"Om laaiend van te worden", zegt Lilian Marijnissen van de SP. "Zo vaak hebben we gevraagd waarom niet al onze zorgverleners voldoende bescherming kregen. Nu komt uit: deze fout was natuurlijk toch gebaseerd op een tekort aan materialen." PVV-leider Geert Wilders wil weten of "medewerkers in de ouderenzorg voor de gek zijn gehouden" en of de Tweede Kamer "is voorgelogen." Volgens Wilders is het "code rood voor de minister als dit waar is".
"Dus zorgmedewerkers en patiënten zijn willens en wetens in gevaar gebracht? Schandalig", zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Liegen over veiligheidsrisico's is onacceptabel." PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat zorgmedewerkers moeten kunnen vertrouwen op de veiligheidsrichtlijnen, "net als de mensen voor wie ze zorgen." Hij noemt het "zeer ernstig" en wil er dinsdag over debatteren tijdens het coronadebat met premier Rutte en zorgminister De Jonge.

Kamerlid Vera Bergkamp van coalitiepartij D66 wil opheldering van het kabinet. "De Tweede Kamer heeft hier zo vaak een vraag over gesteld. En nu dit. Benieuwd naar de reactie", schrijft ze op Twitter. Ook coalitiegenoot Hayke Veldman (VVD) wil nadere toelichting van de minister.

'Vertrouwen in RIVM ernstig aangetast'

Ook elders wordt ontsteld gereageerd, onder meer door Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: "Het RIVM dient zijn adviezen te baseren op wetenschappelijk onderzoek en niet aan te passen op basis van politieke druk. Dit nieuws betekent een ernstige aantasting van het vertrouwen van zorgpersoneel op de werkvloer in het RIVM."
Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB staat op de achterste benen, blijkt uit de woorden van directeur Manon Vanderkaa: "Schandalig! Nu zijn verzorgers, ouderen, mantelzorgers en naasten op het verkeerde been gezet. Terwijl er zo veel angst onder senioren was. Die angst blijkt nu terecht." 

RIVM: nooit ontkend dat schaarste rol speelde

Schaarste speelde wel degelijk een rol bij de oude mondkapjesrichtlijn "en dat hebben we ook nooit ontkend". Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in reactie op de berichtgeving van Nieuwsuur.
Het RIVM meldde in de begindagen van de uitbraak dat medewerkers in de ouderenzorg geen mondmasker hoefden te dragen wanneer ze kort bij ouderen in de buurt waren, bijvoorbeeld om snel even iets te pakken of te geven. "Die richtlijn was gebaseerd op het kleine risico, met in het achterhoofd dat er een schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen was. Een tijd geleden hebben we de richtlijn opnieuw bekeken en dat punt aangepast, want tegenwoordig is er geen schaarste meer", laat een woordvoerder van het instituut weten. Die aangepaste richtlijn werd volgens hem op 17 augustus naar de zorgkoepels gestuurd. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor