De verlofregels voor gevangenen worden strenger. Gedetineerden moeten verlof voortaan verdienen door hun best te doen voor hun terugkeer in de samenleving, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.
Deel thuis
Het laatste deel van een gevangenisstraf, dat een gevangene standaard thuis mocht doorbrengen, wordt van een derde van de straf ingeperkt tot hooguit twee jaar. Ook wordt die gunst niet meer automatisch verleend, maar hangt die af van bijvoorbeeld het gedrag van de gedetineerde en de kans dat hij in herhaling valt.
Terugkeer in de samenleving
Dekker wil ,,gedetineerden nadrukkelijker aanspreken op hun verantwoordelijkheid om hun gedrag aan te passen''. Maar hij wil hen ook helpen bij hun terugkeer in de samenleving. Daarom moeten ze bijvoorbeeld tijdens hun celstraf meer kunnen werken en leren solliciteren.
Werk
Gevangenen die hun beste beentje voorzetten, kunnen aan het einde van hun straf buiten de gevangenismuren aan het werk. Ze brengen daar dan nog wel de nacht door. Daarvoor worden speciale afdelingen ingericht.
Samenwerken
De gevangenis moet beter gaan samenwerken met de reclassering. Van iedere gevangene moet voortaan bij binnenkomst worden vastgesteld hoe hij ooit weer een gewoon leven kan oppakken. Dat geldt ook voor mensen die maar kort hoeven zitten. Nu gebeurt dat nog nauwelijks.
Telefoon
Dekker wil een bezoeker die stiekem een telefoon voor een gedetineerde meeneemt in het vervolg kunnen straffen. Cipiers mogen een in een cel gevonden telefoon voortaan altijd uitlezen om te achterhalen wat een gedetineerde ermee heeft uitgespookt.
Stoorzender
Er komt ook een proef met een stoorzender voor gsm's. Slaagt een gevangene er toch nog in een telefoon binnen te smokkelen, dan heeft hij er in ieder geval niets aan. Dat criminelen nu vanuit de cel nog blijven communiceren met kompanen of zelfs opdrachten geven voor nieuwe misdaden, is de minister een doorn in het oog. ANP