Aan het snotteren? Ga verkoudheid tegen met deze tips
15-01-2020
•
leestijd 3 minuten
•
5224 keer bekeken
•
Niezen, snotteren, hoesten en keelpijn. Je bent weer verkouden! Een gewone verkoudheid beperkt zich niet alleen tot de neus. Hoe voorkom je al dat gesnotter en hoe kom je er eigenlijk van af?
Een virus zorgt ervoor dat je verkouden wordt. Het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel raken ontstoken, waardoor het slijmvlies veel meer slijm gaat produceren. En dat slijm kennen wij als snot. Het vele niezen en hoesten komt door een geïrriteerd slijmvlies.
Te veel vitamines niet goed
Over het voorkomen van een verkoudheid kunnen we kort zijn: je kunt zelf vrij weinig doen. Je doet er goed aan regelmatig je handen te wassen, maar een virus laat zich niet zomaar stoppen. Vooral als je weerstand lager is, ben je vatbaarder voor het virus. Veel mensen grijpen dan naar de vitamine C-supplementen, maar dat is eigenlijk niet nodig. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je al voldoende vitamine C binnen. We schreven eerder al dat te veel vitamines binnenkrijgen niet goed is voor je lichaam.
1. Zorg voor een goede weerstand
Het is wellicht een inkoppertje, maar je weerstand is ontzettend belangrijk. Vitamines dragen bij aan een goede weerstand en kunnen helpen een virus te bestrijden.
2. Gebruik een papieren zakdoek
Gebruik geen zakdoek die je weer terugdoet in je zak, want dan besmet je je handen telkens weer. Je kunt het beste een papieren zakdoek gebruiken die je gelijk weg kunt gooien. Geen papieren zakdoek bij de hand? Nies of hoest dan in de binnenkant van je elleboog. Zo beperk je de verspreiding van het virus.
3. Drink voldoende water
Door genoeg water te drinken, moet je vaker plassen. Plassen zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Zo hebben virussen minder kans zich in het lichaam te nestelen. Koffie en alcohol onttrekken vocht uit het lichaam, dus dat kun je beter laten staan.
4. Gebruik geen pijnstillers
Pijnstillers onderdrukken de verschijnselen, maar onderdrukken óók de aanmaak van antistoffen. Ben je al verkouden? Zweet het er dan uit. Uit onderzoek blijkt dat virussen en bacteriën eerder doodgaan als de lichaamstemperatuur oploopt.
5. Stomen
Stomen versnelt de genezing niet, maar kan wel de klachten verminderen. Je kunt stomen boven een kom heet water of de warmwaterkraan aanzetten in de badkamer om vervolgens de stoom in te ademen. Zet de temperatuur op maximaal 60 graden Celsius. Zout of menthol in het water doen heeft geen zin, want de slijmvliezen kunnen dan juist gaan irriteren.
6. Huis ventileren
Virusdeeltjes kunnen zich ‘ophopen’ in het huis. Het is daarom belangrijk dagelijks de ramen en deuren open te zetten voor verse lucht.
7. Neusspray en andere middeltjes
Neusdruppels met zout water kunnen de klachten wat verminderen. Een zoutoplossing kun je zelf maken door een theelepel zout op te lossen in water, maar er zijn ook kant-en-klare neussprays te koop bij de drogisterij of apotheek. Let wel op: neussprays kunnen schadelijk en verslavend zijn. Kassa besteedde in 2017 al aandacht aan het zogeheten ‘otrivinisme’.
Heb je het virus eenmaal in je, dan is een verkoudheid onvermijdbaar. Het snotteren kan een aantal weken duren, maar uiteindelijk gaat het vanzelf over. Het allerbeste advies: ziek uit en laat je lekker vertroetelen door je partner. Of kroel lekker met je kat.