Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Verkoop extreem kortsnuitige honden moet stoppen'

28-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4867 keer bekeken
  •  
Naast een fokverbod moet ook de verkoop van extreem kortsnuitige honden aan banden worden gelegd. Dat stelt Dier & Recht in Kassa met steun van de Dierenbescherming, de Sophia-Vereeniging, de beroepsvereniging van dierenartsen, Caring Vets en de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Op dit moment geldt in Nederland een fokverbod voor extreem kortsnuitige honden, verkopen mag wel. Zo kon Kassa zonder problemen legaal een geïmporteerde mopshond met flinke gezondheidsproblemen kopen.
Hondenrassen met een extreem korte neus zoals de Franse Bulldog of de mopshond, hebben heel vaak last van allerlei problemen die gerelateerd zijn aan hun extreme uiterlijke kenmerken. Gert ter Haar is dierenarts-specialist en een internationaal gerespecteerde deskundige op het gebied van kortsnuitige honden. Hij ziet de problemen voorbijkomen tijdens zijn werk: “Bij de kortsnuitigen zijn veel KNO-problemen, er zijn veel hondjes met oorontsteking, slecht kunnen ademen, benauwd, veel hondjes met oogproblemen.”
En dat is zeker niet alles waar viervoeters met een te korte neus last van hebben. Uit Brits onderzoek blijkt dat extreem kortsnuitige honden maar liefst 3 tot 4 jaar korter leven dan andere hondenrassen met een vergelijkbaar gewicht. 

Fokverbod in Nederland – maar kopen en verkopen mag wel

Om de problemen terug te dringen gelden in Nederland sinds 2019 strengere fokregels. Behalve voor de neuslengte zijn er ook minimumeisen voor bijvoorbeeld de ademhaling, de neusgaten en de ogen. Maar die gelden niet in de rest van Europa. Zo kon Kassa geheel legaal een mopshond bij een handelaar kopen, geïmporteerd uit Hongarije. Specialist Ter Haar onderzocht haar. Ze blijkt te nauwe neusgaten en een te lang zacht gehemelte te hebben, hinderlijk voor de ademhaling. “Je mag die honden niet fokken, maar het is vervolgens niet verboden om ze te kopen of te verkopen. Dat is hartstikke krom: zolang dat zo is, is de wetgeving een wassen neus”, stelt Kelly Kessen, dierenarts van Dier & Recht. Zij en andere partijen aangesloten bij Fairdog willen daarom dat honden die niet aan de fokregels voldoen ook niet meer mogen worden verkocht. Kessen: “Dan is het voor iedereen duidelijk en veel gemakkelijker handhaafbaar.”

Hoge dierenartskosten

Behalve de gezondheids- en welzijnsproblemen voor de hond brengt het ook flinke kosten met zich mee voor de consument. De mopshond van Kassa is op aanraden van Ter Haar geopereerd. De rekening voor het onderzoek en de operatie bedraagt zo’n 2000 euro. En dan vielen bij deze hond de problemen nog mee. Als er meer gedaan moet worden kan de rekening zo oplopen naar 5000 euro.  

Cambridge Grading Scheme

In de studio schuift de Raad van Beheer aan. De koepel van rashondenverenigingen is op zich voor een handelsverbod waarmee wordt gezorgd dat honden van discutabele herkomst met allerlei ziektes die in Nederland eigenlijk niet meer voorkomen, worden geïmporteerd. Maar de Raad van Beheer wil wel af van de huidige fokregels. In plaats van de strenge eisen die sinds 2019 gelden voor onder meer de lengte van de neus wil de Raad overstappen op de Cambridge Grading Scheme. Die kijkt in principe alleen naar de ademhaling van de hond bij metingen voor en na een korte inspanning. Afhankelijk van de score mogen de honden ingezet worden voor de fok.
Onder meer de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht en specialist Gert ter Haar vinden dat een slecht idee. Terwijl de Cambridge methode alleen naar de ademhaling kijkt, hebben kortsnuitigen ook last van allerlei andere problemen zoals oor- en oogontstekingen en gebitsproblemen. Volgens voorzitter Hoenderken van de Raad van Beheer is er bewijs dat er goede resultaten worden gehaald met de Cambridge methode. Maar terwijl de redactie van Kassa in aanloop van de uitzending meerdere keren heeft gevraagd of dit bewijs gedeeld kon worden kwam de Hoenderken niet over de brug.

Nog geen bewijs voor Cambridge methode

Daarop zocht Kassa zelf contact met één van Britse onderzoekers achter de Cambridge methode, Jane Ladlow. Zij laat in een reactie weten dat er zowel voor de Cambridge methode als de Nederlandse fokregels nog geen bewijs is dat deze gezondere pups opleveren. Wel is Ladlow ervan overtuigd dat fokken met honden met minder extreme uiterlijke kenmerken gezondere nakomelingen oplevert. Precies wat de Nederlandse strenge fokregels afdwingen.

Strengere fokregels werken wel volgens Universiteit Utrecht

De Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht stelt dat er geen bewijs is voor de effectiviteit van de Cambridge methode. De faculteit is ervan overtuigd dat de Nederlandse fokregels wel werken omdat de problemen alleen spelen bij honden met extreem korte snuiten. Door bij de fok weg te selecteren van de korte neuzen zouden de problemen daarmee logischerwijs minder worden.    

De Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht roept eigenaren van kortsnuitige honden op naar de dierenarts te gaan en om een controle te vragen aan de hand van een kortsnuitigen formulier van de faculteit.
Lees hier alle reacties op de uitzending:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor