Een groep particuliere verhuurders starten samen met de stichting Fair Huur een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omdat ze het niet eens zijn met een maatregel van het kabinet om prijsstijgingen in de huursector te beperken. De stichting zegt honderden verhuurders te vertegenwoordigen die samen duizenden woningen bezitten.
Het gaat om een maatregel die vorig jaar is ingevoerd en te maken heeft met de WOZ-waarde van een woning. Dat is de geschatte marktwaarde van een huis en wordt vastgesteld door de gemeente. De WOZ-waarde is een van de factoren op basis waarvan punten worden toegekend aan een huurwoning en op die punten wordt de huurprijs gebaseerd. Tot 1 mei vorig jaar was er geen maximum aan de mate waarin verhuurders de WOZ-waarde mochten laten meetellen voor de huurprijs. Nu mag de WOZ-waarde nog voor hooguit 33 procent meetellen.
Fair Huur zegt niet de Staat te dagvaarden om torenhoge huurprijzen in stand te houden, maar omdat de zogenoemde WOZ-cap volgens de verhuurders de problemen op de woningmarkt niet oplost. Zo zijn er te weinig woningen voor het aantal mensen dat een huis zoekt. Daarnaast stelt de verhuurdersgroep dat ze door deze maatregel niet meer genoeg kunnen investeren in woningen om die bijvoorbeeld te verduurzamen. Huurwoningen worden volgens de stichting "massaal" weer in de verkoop gezet. Woningplatform Pararius meldde vorige week ook dat het aantal vrijesectorhuurwoningen in de grote steden terugloopt sinds de invoering van de WOZ-cap. ANP
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!