Prijsverhogingen van energiemaatschappijen waren mogelijk jarenlang onwettig. Dat stelt onder meer hoogleraar Marco Loos, gespecialiseerd in consumentenrecht, op basis van een uitspraak van een rechter in Amsterdam. Energieleverancier Vattenfall kreeg afgelopen week van de rechter een behoorlijke tik op de vingers vanwege te onduidelijke algemene voorwaarden.
De gebruikte algemene voorwaarden zijn afkomstig van Energie Nederland en worden sectorbreed gebruikt. Dus acht Loos, behalve hoogleraar ook rechter en ooit gepromoveerd op de energieleveringsovereenkomst, het aannemelijk dat ook andere energiebedrijven jarenlang hun prijzen niet hadden mogen verhogen.
Hij roept daarom op tot een noodwet om te voorkomen dat energiebedrijven omvallen, mochten consumenten massaal naar de rechter stappen.
Kassa doet onderzoek naar de financiële gevolgen voor consumenten als gevolg van de onduidelijke voorwaarden. Denk je dat dit op jou van toepassing is? Neem dan contact met ons op! Via onderstaande link lees je hoe je ons kunt bereiken en wat je mee moet sturen.
De uitspraak tegen Vattenfall draait alleen om een tussentijdse verhoging van april vorig jaar, omdat dat de eis in de zaak alleen daarover ging.
Maar volgens Roelof de Nekker – de jurist die de zaak tegen Vattenfall aanspande – en hoogleraar Loos reikt de zaak veel verder dan dat. Zij stellen dat het wijzigingsbeding uit de algemene voorwaarden, dat de rechter nu te onduidelijk vindt, de grond is voor álle prijswijzigingen van Vattenfall. En dus niet alleen de tussentijdse.
Nu dat wijzigingsbeding volgens de rechter onwettig is, mocht Vattenfall nooit de prijs verhogen. Niet tussentijds en evenmin regulier, aldus Loos en De Nekker.
Ook andere energieleveranciers zitten mogelijk met hetzelfde probleem. De algemene voorwaarden van Vattenfall zijn namelijk afkomstig van koepelorganisatie Energie Nederland. De voorwaarden gingen in 2017 in en zijn volgens De Nekker ook door andere grote energiebedrijven gebruikt.
Het is de vraag hoe breed de voorwaarden daadwerkelijk zijn gebruikt en of er voor 2017 wél duidelijkere voorwaarden golden.
Hoogleraar Loos maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de gehele energiemarkt. Mochten consumenten massaal naar de rechter stappen op basis van de onduidelijke algemene voorwaarden, dan vallen volgens Loos mogelijk opnieuw energiebedrijven om.
Hij vraagt zich daarom af of er niet een noodwet moet komen waarmee alle prijsverhogingen uit het verleden in één klap goedgekeurd worden. Daarmee zou grote onrust op de energiemarkt voorkomen worden.
Vattenfall, Energie Nederland en de Autoriteit Consument & Markt willen vooral niet speculeren over de mogelijke verdere gevolgen van het onduidelijke wijzigingsbeding in hun algemene voorwaarden.
Zij stellen enkel dat het gaat om één uitspraak van één rechter over alleen één tussentijdse wijziging. Vattenfall is aan het nadenken over een hoger beroep.
Tweede Kamerleden Suzanne Kröger van GroenLinks en Renske Leijten van de SP zijn niet direct voor een noodwet die energiebedrijven moeten beschermen.
Beiden willen vooral consumenten beter beschermen tegen foute energiecontracten en omvallende energiebedrijven. Zowel de SP als GroenLinks gaan Kamervragen stellen naar aanleiding van het onderwerp.
Zie hieronder de Kamervragen van het lid Leijten (SP) en Kröger (GroenLinks) aan de minister voor Klimaat en Energie over het bericht: “Vattenfall krijgt tik op de vingers van rechter voor tariefsverhoging klant”.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!