Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verhogen eigen risico levert minder korting op

27-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
geld-euromunten-armoede_18.jpg
Kiezen voor een hoger eigen risico levert in 2016 bij veel zorgverzekeraars minder korting op dan vorig jaar. Dit blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Koos je in 2015 voor het maximaal verhogen van je eigen risico met 500 euro, dan leverde je dat gemiddeld 19,72 euro korting op je maandpremie op. In 2016 ligt dit gemiddeld op 17,74 euro korting per maand”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.
Grootste daling bij Anderzorg en CZ Direct
De opvallendste verlagingen van de korting op het eigen risico zijn die van Anderzorg en CZ Direct. Deze jongerenlabels bieden nu 36 euro per jaar minder korting voor het maximale eigen risico dan in 2015. “Juist voor de doelgroep van deze verzekeraars is het verhogen van het eigen risico vaak interessant, omdat jongeren en studenten niet of nauwelijks zorg gebruiken”, legt Bulthuis uit.
‘Eigen risico verhogen moet bewuste keuze zijn’
De verzekeraars Avéro Achmea en Zilveren Kruis geven allebei aan dat ze hiermee de prikkel om het eigen risico maximaal te verhogen iets willen dempen. “We willen dat dat echt een hele bewuste keuze is, omdat een deel van onze klanten in de loop van het jaar soms ‘verrast’ wordt als er onverwachts iets gebeurt en er een rekening van het ziekenhuis komt”, zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis Achmea.
Verhogen eigen risico? Maak een slimme keuze!
Kiezen voor een vrijwillig eigen risico bovenop het verplichte eigen risico vraagt om een zorgvuldige afweging. “Om een goede keuze te maken, moet je eerst kijken naar de zorgkosten die je de afgelopen jaren heb gemaakt en wat je verwacht voor het komend jaar”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. Maakte je de afgelopen jaren het verplichte eigen risico nooit vol en verwacht je komend jaar dit ook niet te doen, dan is je eigen risico verhogen altijd een slimme keuze. Houd er wel rekening mee dat als je een hoger eigen risico hebt, je dit bedrag zelf moet kunnen opbrengen als je toch onverwacht zorg nodig hebt. “Je kunt dit risico (deels) opvangen door het bedrag dat je aan korting krijgt op de premie op een spaarrekening te zetten. Zo heb je altijd wat geld achter de hand voor onverwachte zorgkosten”, tipt Bulthuis.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!