'Verhaal SP en GroenLinks klopt niet'
16-09-2016
• leestijd 2 minuten
De cijfers in het plan dat GroenLinks en SP hebben gepresenteerd om belastingvoordelen bij de hogere inkomens weg te halen ,,kloppen van geen kant''. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag gezegd.
'Buitengewoon kwetsbaar'
Hij noemt het ,,pertinent onjuist'' dat er 2,5 miljard euro lastenverlaging is gegaan naar de hoogste inkomens. ,,Als de heren met dit soort cijfermateriaal de campagne ingaan dan zijn ze buitengewoon kwetsbaar'', aldus Dijsselbloem over Jesse Klaver (GroenLinks) en Emile Roemer (SP). ,,Elk getal dat zij noemen is onjuist'', aldus Dijsselbloem.
Samenwerken
Behalve dat het verhaal volgens hem niet klopt, noemt Dijsselbloem het politiek een heel slechte strategie voor links. ,,Misschien is het tijd dat linkse partijen eens gaan samenwerken in de campagne in plaats van elkaar een hak te zetten'', aldus de minister, die vermoedt dat het plan is bedoeld als een aanval op zijn PvdA.
Dijsselbloem roept de linkse partijen op om hun pijlen niet op de PvdA te richten, maar op rechts.
Eerlijk delen
Roemer en Klaver willen midden- en lage inkomens er 500 tot 600 euro op vooruit laten gaan. Ze willen er een wijzigingsvoorstel op het belastingplan voor uitwerken. De aanpassing gaat inkomens vanaf 57.000 euro bruto per jaar voordeel kosten.
Klaver reageert op de kritiek: ,,Dijsselbloem wil goochelen met cijfers, maar hij weerspreekt niet de conclusie dat de hoogste inkomens er veel meer bij hebben gekregen dan de laagste inkomens. Dat kan hij ook niet weerleggen: de inkomensongelijkheid is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.''
,,Toen het kabinet begon spraken ze in het regeerakkoord af dat we in Nederland eerlijk zouden delen. Als we kijken naar de afgelopen jaren is dat gewoon niet gebeurd'', aldus Klaver. ,,Zo bestrijden wij de ongelijkheid die het kabinet heeft vergroot", zegt Roemer over het wijzigingsvoorstel.
ING
Verder is Dijsselbloem het niet eens met de cijfers die ING publiceerde. De bank beweert dat door de forse bezuinigingen en onnodig veel banen verloren zijn. Dijsselbloem geeft toe dat er relatief meer banen waren gebleven zonder bezuinigingen, maar hiervoor had Nederland sterker in de crisis moeten staan.