Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verboden stof in shampoo: waar moet je op letten?

04-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
19493 keer bekeken
  •  
creme cosmetica 1127

Vanaf 1 maart is de stof Lilial verboden in cosmetische producten. In 2020 achtte de Europese Commissie deze populaire geurstof reprotoxisch, oftewel schadelijk voor de vruchtbaarheid. De commissie gaf farmaceutische bedrijven tot 1 maart de tijd om deze stof uit hun producten te halen. Maar hoe zit het met grote retailers die alles in bulk kopen? En waar moet je op letten als je een oudere fles in de badkamer hebt staan?

Butylphenyl methylproional, ookwel BMHCA of Lilial genoemd, is een geurstof die in veel populaire cosmetische producten zoals shampoo, conditioner, moisturizer, foundation of scheerschuim wordt gebruikt. De stof wordt veel gebruikt vanwege de bloemige geur die het heeft. Vaak wordt het gebruikt voor producten die naar kamille ruiken.

Uit onderzoek van een wetenschappelijk panel, het Comité voor Risicobeoordeling (RAC) van het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) is echter gebleken dat deze chemische stof ‘niet als veilig kan worden geacht’ vanwege zijn reprotoxische eigenschappen. Oftewel, ze zijn schadelijk voor de vruchtbaarheid. Fabrikanten van producten waar deze stof in voorkomt kregen van de Europese Commissie tot 1 maart 2022 om de stof uit hun producten te halen. Maar grote, internationale retailers kopen dit product vaak in bulk om goedkoop door te verkopen. Daarnaast kun je momenteel nog een oud flesje in badkamer hebben staan. Waar moet je dan op letten?

Fles kan zomaar in de badkamer staan

Dat er momenteel een oude fles shampoo met de schadelijk stof in je badkamer staat, is niet ondenkbaar. Zo is het populaire shampoomerk Olaplex één van de merken waar de stof in verwerkt is. Een relatief dure shampoo, waar op de fles nota bene geïnstrueerd wordt dat je maar weinig per spoelbeurt moet gebruiken. Het is dus juist de bedoeling dat je er een poosje mee doet.

Woordvoerder Judith van Kessel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit legt het uit: “Lilial kan als een aantal verschillende termen worden aangeduid op het etiket: butylphenyl methylproional, 2-(4Tert-butylbenzyl)proionaldehyde of BMHCA zijn de nogal ingewikkelde termen waar je op moet letten”.

Retailers kopen in bulk

Ook retailers zijn verplicht de verouderde producten met Lilial te vervangen. De NVWA verwacht dan ook niet dat je zomaar op deze oude producten zult stuiten. Mocht dat wel het geval zijn? Dan kun je een melding maken op de website.

Lilial heeft bovendien allergene eigenschappen, en ook dat is iets waar je op moet letten. “Mensen die overgevoelig voor Lilial zijn, kunnen allergische reacties ontwikkelen. Daarom was voor het verbod ook al verplicht om Lilial op het etiket te vermelden, zodat mensen met een overgevoeligheid voor Lilial deze stof kunnen mijden”, aldus Van Kessel.

Hoe gevaarlijk is het stofje?

Eénmalig of incidenteel gebruik van producten met deze stof, is niet direct een groot risico voor je gezondheid. Voor het totaalverbod mochten producten sowieso maar maximaal 1% van Lilial bevatten. “Het daadwerkelijke risico van Lilial is afhankelijk van de blootstelling”, vertelt Van Kessel. “Mensen die een product gebruiken of lage doseringen hebben gebruikt met Lilial, hoeven zich geen zorgen te maken.” 

Een hoge blootstelling van Lilial kan op lange termijn echter wel schadelijk zijn. “Vooral mannen kunnen de dupe worden van dit stofje. Ze kunnen minder vruchtbaar worden en (on)geboren kinderen kunnen zich minder goed ontwikkelen”, aldus van Kessel.

Bron: NVWA/The Independent

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!