Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Veilig internetten op vakantie doe je zo!
10-08-2020
•
leestijd 2 minuten
•
972 keer bekeken
•
Als je op vakantie bent, heb je soms wel even internet nodig. Bijvoorbeeld voor navigatie of om je vakantiefoto’s op sociale media te zetten. Er zijn allerlei manieren om je data en persoonlijke gegevens te beschermen wanneer je internet in het buitenland. Welke dat zijn, vertellen we je hier.
Op reis ben je regelmatig onderweg, bijvoorbeeld als je met een auto van de ene naar de andere plek rijdt. In enkele gevallen heb je ook onderweg wel internet nodig, onder andere om het weer te checken of om de route te vinden. Dan kun je niet altijd gebruik maken van een draadloos netwerk, beter bekend als wifi.
Eigen mobiele data
Er zijn allerlei manieren om je data en persoonlijke gegevens onderweg te beschermen wanneer je internet gebruikt in het buitenland, maar de eenvoudigste manier is toch om gebruik te maken van je eigen mobiele data. Zo kun je binnen Europa gebruikmaken van je mobiele bundel, als je dat hebt. Dat kan overal in Europa tegen hetzelfde tarief als in Nederland sinds juni 2017. Er zitten dus geen extra kosten aan verbonden als je ‘roaming’ aanzet.
Wanneer je geen mobiele data-abonnement hebt bij een provider, kun je ook een ‘sim only’-abonnement met internet aanschaffen.
Firewall
Benut daarnaast een ‘firewall’ op je mobiele telefoon (of tablet), bijvoorbeeld die van je mobiele besturingssysteem. Deze beschermt je apparaat tegen misbruik van buitenaf. De firewall vind je op je telefoon en/of tablet meestal bij je instellingen of bij systeeminformatie.
Openbare wifi-netwerken
Tegenwoordig kun je op allerlei plekken gebruikmaken van gratis wifi. Op het vliegveld, in hotels, op de camping en in cafés en restaurants. Dit soort openbare netwerken, ook wel bekend als ‘free-wifi points’, zijn alleen een makkelijk doelwit voor hackers en oplichters.
Zelfs als een openbaar wifi-netwerk voldoet aan allerlei veiligheidskeurmerken, bijvoorbeeld wanneer een verbinding een ‘slotje’ heeft, betekent dat niet dat het netwerk automatisch veilig en waterdicht is. Gelukkig weten ook een hoop vakantiegangers dat; volgens het CBS vermijdt een op de drie Nederlanders openbare netwerken uit zorgen voor veiligheid.
Laat geen belangrijke gegevens achter op openbare netwerken
Vermijd daarom het doen van bijvoorbeeld online aankopen en andere belangrijke zaken op openbare wifi-netwerken. Als je gebruikmaakt van zo’n netwerk, is het verder verstandig om daarna een netwerk te ‘vergeten’. Anders maakt jouw telefoon automatisch opnieuw verbinding met een netwerk, zonder dat jij dat gelijk doorhebt. Dit kun je ook voorkomen door automatisch verbinding maken uit te zetten.
Installeer een VPN
Wanneer je niet zeker weet of je een ‘free-wifi’ punt kunt vertrouwen, kun je een VPN installeren. Hiermee versleutel je je data met speciale veiligheidssoftware. Zo is jouw data onherkenbaar en onbruikbaar voor oplichters wanneer je per ongeluk verbonden bent met een schadelijk netwerk. Zo’n VPN beschermt je niet tegen spam en phishingmails.
Een laatste extra tip: verander regelmatig je wachtwoorden. Zelfs als je gegevens achterhaalt worden door een hacker, kan hij of zij dan niet altijd bij je gegevens.