De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stellen dat meer dan de helft van de Nederlanders te veel heeft betaald voor hun zorgverzekering. Uit gezamenlijk onderzoek blijkt dat het grote aanbod aan zorgverzekeringen nauwelijks van elkaar verschilt. Hierdoor hebben mensen moeite om de verschillen tussen de zorgverzekeringen te begrijpen.
Uit het onderzoek van de ACM en NZa komt naar voren dat 61 procent van de consumenten in 2023 gemiddeld 103 euro per jaar had kunnen besparen. Zij hadden een basisverzekering waarvoor ook een goedkoper alternatief bestaat.
Dit komt doordat consumenten soms een duurdere basisverzekering moeten afsluiten als zij een uitgebreidere aanvullende verzekering willen afsluiten. Terwijl een goedkopere basisverzekering ook geschikt zou zijn voor die consumenten. Hierdoor zijn mensen die deze zorg nodig hebben meer kwijt aan hun basisverzekering dan andere mensen.
Het aanbieden van dezelfde polis voor andere prijzen, zogeheten premiedifferentiatie, is verboden in Nederland. Maar doordat zorgverzekeraars kleine verschillen aanbrengen, zoals een verschil van vijf procentpunt in het vergoedingspercentage van niet-gecontracteerde zorg, kunnen er alsnog prijsverschillen ontstaan.
Om het overaanbod van soortgelijke zorgverzekeringen tegen te gaan, willen de ACM en de NZa onder andere dat de wetgever het verbod op premiedifferentiatie uitbreidt.
Bron: ANP, ACM
Meer over:
zorgverzekering, basiszorgverzekering, acm, nza, aanvullende zorgverzekering, zorgverzekeraar, zorgMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!