'Veel meer lege winkels zonder actief overheidsbeleid'
19-03-2021
•
leestijd 1 minuten
•
199 keer bekeken
•
Zonder actief beleid van het nieuwe kabinet dreigt er een kaalslag in de winkelstraten. Daarvoor waarschuwt onderzoeksbureau Locatus in het AD.
Er is regie nodig bij de herinrichting van winkelgebieden, met name in stadscentra. Op 1 maart was de gemiddelde leegstand 7,5 procent, becijferde Locatus. Dat is ondanks vergelijkbaar met vorig jaar. Veel winkeliers blijven overeind door de steunmaatregelen van de overheid en maken gebruik van uitgestelde belastingafdrachten, zegt Gertjan Slob, directeur van Locatus.
Verwachting: meer leegstand in 2022
Slob signaleert echter dat de reserves van veel ondernemers flink zijn geslonken, waardoor ze kwetsbaar worden om alsnog 'om te vallen'. "De verwachting is dan ook dat de leegstand in de winkelstraten verder zal oplopen, zeker tot 10 procent in 2022", stelt hij. "Maar dat is waarschijnlijk nog te optimistisch. Daarom is het zaak dat de overheid qua financiële steun voorlopig een vinger aan de pols houdt. Anders krijgen we echt een kaalslag."
'Gatenkazen niet aantrekkelijk'
Volgens Slob moet de overheid scherp zijn op inkrimping van het winkelaanbod. Omdat huizen nu meer geld opleveren dan winkelruimte, dreigt het gevaar dat winkelstraten in 'gatenkazen' veranderen, stelt hij, waar je niet langer een duidelijk winkelgebied hebt, maar woningen met hier en daar een winkel. "Dat is niet aantrekkelijk voor het winkelend publiek. Winkelen heeft ook een belangrijke sociale functie. Daarom moeten er op het gebied van ruimtelijke ordening duidelijke richtlijnen vanuit Den Haag komen om gatenkaasscenario's te voorkomen." ANP