Veel keuze voor flexitariërs in kerstmagazines supermarkten
20-12-2018
• leestijd 2 minuten
Er zijn veel recepten voor flexitariërs te vinden in de kerstmagazines van supermarkten. Dit blijkt uit analyse van Wakker dier, die de recepten uit de kerstmagazines van tien verschillende supermarkten met elkaar vergeleek.
Steeds meer Nederlanders zijn flexitariër. Je eet dan minstens één keer in de week geen vis of vlees. Er zijn tegenwoordig veel verschillende vleesvervangers te vinden en een dagje minder vlees eten is erg goed voor het milieu.
'Meer vegetarische gerechten'
Albert Heijn, Dirk en DekaMarkt komen het best uit de analyse. Deze winkels hebben zelfs meer vegetarische feestrecepten dan gerechten met vlees of vis. Maar liefst 63 procent van de gerechten in het kerstmagazine van Albert Heijn is vegetarisch. Van de 233 recepten die zijn geanalyseerd is 40 procent vegetarisch.
Geen vegetarische recepten
Aldi en Vomar scoren het slechtst, zij hebben helemaal geen vegetarische gerechten in hun feesteditie opgenomen. “Opvallend is dat de marktleiders Jumbo en Lidl de flexitariër juist lijken te negeren”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Meer dan twee derde van Jumbo's recepten bevat vlees. Bij Lidl zijn maar twee van de twaalf gerechten vegetarisch.
Varkensvlees populair
Voor het hoofdgerecht wordt wel veel richting vlees gestuurd. Van deze recepten bevat 76 procent vlees of vis. Varkensvlees is vooral populair, de helft van alle vleesrecepten wordt met varken bereid.
Alle gangen behalve dessert
Wakker dier bekeek alle kerstspecials naast elkaar. Bij ieder recept werd geanalyseerd of er vlees of vis gebruikt wordt. Alle gangen van ontbijt tot hoofdgerecht zijn bekeken, alleen het dessert is niet meegenomen. Wakker Dier wil dat er minder en beter vlees gegeten wordt. Ze raadt consumenten aan om met de feestdagen te letten op vlees met een dierenwelzijnskeurmerk.
Bron: Wakker Dier