Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel hogere spaarrente in Duitsland: is onderzoek naar de Nederlandse spaarmarkt nodig?

  •  
12-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7981 keer bekeken
  •  
geld besparen euros spaarvarken

Nederlandse spaarders profiteren in Nederland nauwelijks van de almaar stijgende rente. Demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) schakelt naar aanleiding hiervan de de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in. De onafhankelijke toezichthouder is gevraagd uit te zoeken of het nodig is om een onderzoek te beginnen naar de concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt en de ontwikkeling van spaartarieven.

Nederlandse banken bieden hogere rente in Duitsland

Spaarbanken die in Nederland actief zijn, bieden opvallend genoeg aan spaarders in Duitsland vaak fors hogere rentes dan in ons land, meldde Geld.nl maandag nog. Zo moeten Nederlandse klanten van ING het hier voorlopig doen met 1,25 procent rente op hun spaarrekening. Nieuwe ING-klanten in Duitsland kunnen 3,5 procent rente tegemoet zien. 

Geld.nl onderzocht van 14 banken waar je als Nederlander een spaarrekening kunt openen welke spaarrentes zij hier bieden en welke rente ze bieden in België en/of Duitsland. Hieruit blijkt dat vooral in Duitse spaarders vaak een veel hogere rente krijgen dan Nederlandse spaarders.

"In Duitsland is meer concurrentie"

“Een belangrijke reden hiervoor is dat in Duitsland veel meer verschillende spaarbanken actief zijn dan in Nederland”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. “Banken hebben dus meer concurrentie en moeten dus meer hun best doen om spaarders aan te trekken door middel van hoge rentes. Daarnaast zie je in Duitsland dat nieuwe klanten de eerste paar maanden een veel hogere rente krijgen dan bestaande klanten. Hiermee wordt regelmatig overstappen van spaarbanken in Duitsland extra gestimuleerd.”

Banken maken flinke winst

Nederlandse banken maken hoge winsten mede dankzij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de rente de afgelopen tijd in stapjes verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. Banken hebben vervolgens de rente op uitgeleend geld wel flink verhoogd, maar de rente op spaargeld maar beperkt laten stijgen. Ook ontvangen banken meer geld voor het aanhouden van reserves bij de ECB. 

Kritiek op de lage spaarrente

De kritiek op de lage rente voor spaarrekeningen neemt toe. In sommige EU-landen zijn maatregelen genomen om spaarders toch te laten profiteren van de hogere rente. Zo geeft de Belgische regering spaarbonnen uit waarop een hogere rente zit dan de rente die banken geven.

"Ik monitor de ontwikkelingen en verken de wenselijkheid en voor- en nadelen van beleidsopties voor het geval de situatie dat spaarrentes achterblijven langere tijd aanhoudt", schrijft minister Kaag aan de Tweede Kamer. Ze zal ook bij de De Nederlandsche Bank en de ECB en de Eurogroep "mijn zorgen over de uitwerking van het ECB-beleid onder de aandacht brengen." Bronnen: ANP/Geld.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.