Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel gif in onkruidbestrijders

31-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
onkruid930x520
De lente is begonnen dus slaan we massaal allerlei middelen in ter bestrijding van onkruid en insecten in onze tuinen. Kassa heeft tientallen producten aangetroffen met gif in de schappen van de tuincentra waaronder de onkruidverdelger Roundup. Dat is een giftig middel dat onlangs door de Tweede Kamer voor particulier gebruik verboden is.
Wat gebruiken wij eigenlijk allemaal in onze tuin zonder te weten hoe schadelijk deze producten zijn? Kan het ook anders?
Onkruidverdelger Roundup nog steeds te koop in tuincentra
Roundup is een glyfosaat, dat onder meer schadelijk is voor het oppervlaktewater. Rik Grashoff van Groenlinks geeft een toelichting in de studio. Hij heeft een motie ingediend om een verbod te verkrijgen op het gebruik van glyfosaten door particulieren en gemeentes. De Tweede Kamer heeft op 15 september 2011 deze motie aangenomen waarmee het niet-commercieel gebruik van glyfosaat in Nederland wordt verboden. Staatssecretaris Atsma heeft beloofd  de motie uit te voeren.
Hoe schadelijk is Roundup?
Vervuiling oppervlakte water
Particulieren gebruiken Roundup onder meer in hun tuin om bijvoorbeeld het terras onkruid vrij te maken. Roundup, een glyfosaat, is met name schadelijk voor het oppervlaktewater . De drinkwaterbedrijven hebben er een hele klus aan om dat er uit te halen. Dat kost heel veel geld. Deze drinkwaterbedrijven  en de waterschappen hebben met name gepleit voor een verbod op glyfosaten. Rik Grashoff: "Overal waar onkruid tussen de tegels, op straten en pleinen opduikt, wordt dit veelvuldig gespoten. Op terrassen, paadjes en in tuinen. Het gaat om zo’n 250 ton glyfosaat in openbare ruimtes."
Gezondheidsrisico's
Er zijn ook gezondheidsrisico's . Volgens een Brits onderzoek is er een direct verband tussen het gebruik van glyfosaat en geboorteafwijkingen. Bovendien, zegt Grashoff, is er bij particulieren geen enkele controle op het gebruik van dit spul. "Als je als hovenier of teler Roundup wil gebruiken moet je aan allerlei voorwaarden voldoen, en je moet een certificaat hebben. Niets van dit alles bij de particulier. Niemand die controleert welke hoeveelheid jij bijvoorbeeld gebruikt."
Ander gif: Imidacloprid
Ook zijn er insectenverdelgingsmiddelen te koop met Imidacloprid, zoals mierenlokdozen en raamstrips tegen vliegen Dit middel is nog niet verboden, maar wordt door wetenschappers direct in verband gebracht met de verslechtering van de bijenstand . Meer informatie over de bijenstand is hier te lezen. Zembla besteedde ook al eens aandacht aan de honingbij .
Alternatieven
Tuinjournalist Romke van de Kaa  laat ons in de uitzending van Kassa zien dat je ook heel goed kan tuinieren zonder deze middelen. Hij geeft tips hoe je dat het best kan doen.
Vroege Vogels heeft ook al eens een artikel over RoundUp geschreven.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!