'Vaste boekenprijs moet voorlopig blijven'
03-07-2014
• leestijd 2 minuten
De Wet op de vaste boekenprijs moet nog zeker 4 jaar blijven. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een advies aan de regering, dat vrijdag werd bekendgemaakt.
Inzage verkoopcijfers
De raad, die de regering en parlement adviseert op gebied van cultuur, vindt dat afschaffing op korte termijn niet verantwoord is wegens de slechte economische situatie. Maar de raad adviseert wel een aantal veranderingen. Zo vindt de raad dat de relatie tussen de overheid en boekensector anders moet en dat de branche inzage moet geven in de verkoopcijfers.
De raad adviseert verder onderzoek naar maatregelen om de boekensector extra te steunen als dat nodig mocht zijn. Ook zouden de partijen in de boekenbranche moeten innoveren en hun krachten moeten bundelen, meent de raad.
Wettelijk vastgelegd
Nederland kent een wettelijk geregelde vaste boekenprijs die uitgevers verplicht om de consumentenprijs van nieuwe titels vast te stellen. Dat houdt in dat nieuwe boeken bij iedere boekenverkoper even duur zijn. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) beslist naar verwachting nog dit jaar of de vaste boekenprijs wordt gehandhaafd op basis van advies van de Raad voor Cultuur.
Minder betalen
Vorige maand zeiden economen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt dat de vaste boekenprijs slecht is voor de boekverkopers en consument. Zonder vaste boekenprijs zouden volgens de toezichthouder de lezers minder hoeven te betalen voor een boek en zouden meer titels worden verkocht.
De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is het daarmee oneens. Volgens CPNB blijkt uit onderzoeken dat het voor uitgevers juist veel lastiger is boeken voor een kleinere doelgroep uit te geven als er geen vaste boekenprijs is.
ANP