Vanaf 1 januari 2022 gaat de waarderingskamer, die verantwoordelijk is voor de WOZ-waardebepaling, een nieuwe manier van berekenen gebruiken. Daarbij wordt naar de oppervlakte van de woning gekeken, in plaats van de inhoud. Dit meldt De Volkskrant.
De verandering zal in ongeveer 250 van de 352 gemeenten doorgevoerd worden. De overige gemeenten zijn al overstapt naar het nieuwe systeem. Daarbij wordt niet langer meer gekeken naar de inhoud in kubieke meters. Daarentegen gaat het nieuwe systeem gebruikmaken van de oppervlakte van de woning.
Ivo Lechner, hoofd inspectie van de Waarderingskamer*, geeft aan dat eerdere ervaringen leren dat de verwachting is dat het nieuwe systeem geen grote gevolgen heeft voor de huidige WOZ-waarde, ondanks dat de Waarderingskamer momenteel geen concrete gegevens heeft.
*De Waarderingskamer gaat over de bepaling van de WOZ-waarden.
Vereniging Eigen Huis (VEH) laat weten het een “verbetering” te vinden. VEH vult daarop aan dat bewoners in oppervlakte denken, niet in inhoud. Volgens de vereniging gaan discussies over de WOZ-waarde momenteel vaak over hoe de inhoud in kubieke meters wordt berekend. Vooral bij zaken als een dakkapel zal het systeem een stuk eenvoudiger worden door de aanpassing.
Naast de verandering in de wijze van meten, zal de oppervlakte ook op een andere manier ingemeten worden. Tot op heden wordt dit nog handmatig gedaan, maar na 1 januari zullen gemeenten dit digitaal gaan doen om menselijke fouten te voorkomen, beaamt Lechner. Als in het verleden wél een fout is gemaakt in de berekening, dan zal die nu hersteld gaan worden.
VEH geeft echter wel aan dat een eventuele verandering van de WOZ-waarde gevolgen kan hebben voor huiseigenaren. Bij een hogere WOZ-waarde in verhouding tot de hypotheek, kan de eigenaar een lagere rente afdwingen. Dat kan volgens VEH honderden euro’s schelen, terwijl bij een lagere WOZ-waarde het slechts tientjes verschil maakt.
De WOZ-waarde wordt ook gebruikt bij het vaststellen van de maximale huurprijs. Voor huurders kan dat ook leiden tot een verandering van de huur. De vereniging verwacht niet dat er veel situaties zullen zijn waarbij de huurwoning ineens onder de vrije sector valt.
De vereniging vult daarop aan: ‘Wat wel kan, is dat de maximale huurprijs bijgesteld wordt. Dus mensen die een huurprijs betalen die dicht bij dat maximum zit, en die nu een lagere WOZ-waarde krijgen, raden we aan om bij de Huurcommissie te checken of ze huurverlaging kunnen krijgen.’
Bron: De Volkskrant
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!