Gemiddeld kost het 40.000 euro per woning om het huis van het gas te halen. Dat becijfert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), aldus Nieuwsuur. Volgens het EIB is meer dan de helft van die investering niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening. Daardoor is het dus onrendabel.
HET EIB verwacht dat het onwaarschijnlijk is dat de kosten de komende jaren zullen dalen. Directeur Taco van Hoek waarschuwt dat het hard nodig is om "te voorkomen dat deze kosten nog verder zullen stijgen." Minster Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) verwacht tot nu toe dat er een kostenreductie zou ontstaan door de zogenoemde wijkaanpak. Het ministerie gaat er namelijk vanuit dat met de proeftuinen een zogeheten vliegwieleffect ontstaat en dat het tempo waarin huizen aardgasvrij worden steeds meer zal toenemen.
Het ministerie wilde in 2021 zo'n 30.000 tot 50.000 gebouwen van het gas afhalen. Tot nu toe zijn er iets meer dan 200 woningen van het gas gehaald, haalde de Volkskrant uit cijfers. Het ministerie ontkent inmiddels dat er een kwantitatief doel is voor de proeftuinen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat het nog te vroeg is om nu al kostenreductie te verwachten en dat de uitvoering van het Klimaatakkoord nog maar net gestart is. "Mochten signalen komen dat de verwachte en beoogde kostenreductie niet wordt gehaald, dan zullen de partijen in het Klimaatakkoord onderzoeken welke aanvullende inzet nodig is. Kostenreductie richting 2030 is onmisbaar om de doelen te halen en de verduurzaming voor steeds meer situaties betaalbaar te maken."
Het ministerie zegt dat er wel degelijk al een vliegwieleffect te zien van de proeftuinen. "Er is namelijk grote belangstelling van gemeenten om deel te nemen aan proeven met aardgasvrije wijken."
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!