Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vakbond: twee miljoen werkenden houden het niet vol tot hun pensioen

11-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
pensioen oud senior 1127
Meer dan de helft van het aantal werkenden zal niet in staat zijn het huidige werk te verrichten tot de pensioenleeftijd. Zo'n 78 procent van de respondenten uit het onderzoek van vakbond CNV wil gebruikmaken van een regeling om eerder te stoppen. Aan het onderzoek deden ruim 2200 mensen boven de 45 jaar mee die zowel in de publieke als de private sector werken.
Het onderzoek is reden voor de vakbond om de overheid op te roepen haast te maken met regelingen die stoppen met eerder werk mogelijk maken. Volgens Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar, zullen zeker twee miljoen werkenden het niet redden tot hun pensioen. "Tegelijkertijd moeten we ook steeds langer doorwerken. Dit maatschappelijk vraagstuk vraagt om een oplossing die verder gaat dan het huidige pleisters plakken. Het is vijf voor twaalf. Als we niets doen, dreigt straks een grote uitval van honderdduizenden mensen die hun pensioen niet redden", aldus Fey.

RVU-regeling

In het pensioenakkoord van 2019 zijn de sociale partners de RVU-regeling (Regeling Vervroegd Uittreden) overeengekomen, benadrukt Fey. Uit het onderzoek komt naar voren dat 63 procent van de respondenten het overgehouden nettobedrag van 1200 euro per maand te laag vinden. Ruim de helft (55 procent) vindt dat werkgevers terughoudend zijn om mensen eerder met pensioen te sturen.

Overstappen

Een kwart van de ondervraagde leden wil graag overstappen naar een baan met minder zwaar werk, maar de helft van hen zegt dat de werkgever daaraan niet wil meewerken. Volgens 77 procent zou er bovendien geen mogelijkheid zijn zich om te scholen naar andersoortig werk. "Veel werkenden zitten klem in een te zware baan. Ze redden het niet tot hun pensioenleeftijd, maar kunnen ook niet overstappen naar minder zwaar werk. Ook werkgevers moeten dus aan de bak. We roepen hen op om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Veel werknemers boven de 50 jaar hebben een schat aan ervaring en zijn van grote waarde voor een bedrijf. Het is zonde als deze groep te vroeg uitvalt na een leven lang hard werken", stelt Fey.

België

Twee derde van de ondervraagden vindt dat mensen met pensioen moeten kunnen gaan na 45 jaar te hebben gewerkt. Fey: "Eerder stelden de sociale partners dit ook voor. De minister voelt daar niet voor. Het zou onuitvoerbaar en onbetaalbaar zijn. Maar met deze cijfers is een oplossing voor deze problematiek onontkoombaar."
De vicevoorzitter haalt aan dat in België de minister van Pensioen voorstelt om na 42 jaar werken, op 60-jarige leeftijd, met pensioen te gaan. "Wat in Nederland onuitvoerbaar en onbetaalbaar is, kan in België blijkbaar wel. Het zou mooi zijn als Nederland het voorbeeld van België volgt en werkenden een fatsoenlijke oude dag gunt." ANP

Meer over:

cnv, pensioen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!