Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), een uitkeringsinstantie, denkt dat de totale som aan uitkeringen in 2021 met 2,1 miljard euro zal stijgen. Voor het grootste deel komt dat door de verwachte stijging van de werkloosheid door de coronacrisis. Ook verwacht de instantie dat de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en de uitkeringen voor ziekte en zorg verder zullen toenemen.
Het aantal WW-uitkeringen zal dit jaar met ongeveer 100.000 stijgen, voorspelt het UWV aan de hand van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Als gevolg stijgen de WW-uitkeringen met 1,6 miljard euro tot een totaal van 5,8 miljard euro. In 2020 gaf het UWV ongeveer 500 miljoen euro meer uit aan WW-uitkeringen dan in 2019. In 2020 keerde het UWV ongeveer 14,3 miljard euro uit aan loonsubsidies via de NOW-regelingen. De kosten hiervoor worden voor 2021 ingeschat op 3,3 miljard euro. Hierbij hoort wel een kanttekening: de coronacrisis zorgt voor veel meer onzekerheid dan normaal, stelt bestuurslid Nathalie van Berkel.
Het aantal Ziektewet-uitkeringen nam in 2020 met 9000 toe. De kosten liepen daarbij met 200 miljoen euro op. In 2021 zal het gemiddeld aantal Ziektewet-uitkeringen met nog eens 3000 toenemen. Dat is goed voor nog eens 90 miljoen euro aan extra kosten. Dat komt volgens het UWV doordat om uiteenlopende redenen meer mensen dan voorheen onder de Ziektewet vallen.
Daarnaast betaalde de uitkeringsinstantie in 2020 381 miljoen euro aan de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. De verwachting is dat dit bedrag dit jaar oploopt naar 418 miljoen euro. Sinds dit jaar compenseert UWV ook de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfsbeëindiging van ondernemingen met minder dan 25 werknemers. Daarmee is dit jaar naar verwachting 21 miljoen euro gemoeid. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!