Onveilige telefoonopladers
Telefoonopladers die ontploffen, in brand vliegen of smelten. Het is de aanleiding geweest voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om
onderzoek
te doen naar de veiligheid van telefoonopladers op de Nederlandse markt. In juli 2016 publiceerde de NVWA het onderzoek waaruit blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte telefoonopladers niet voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. De NVWA heeft een
lijst
gepubliceerd waarin duidelijk staat vermeld welke opladers veilig en onveilig zijn. Handig! Of toch niet?
Onderzoek NVWA
De NVWA heeft 41 opladers onderzocht op veiligheid en daarmee naar eigen zeggen ‘een heel groot marktonderzoek uitgevoerd’. Het gaat over de zogenoemde ‘direct plug-in’ telefoonopladers: opladers met USB-aansluiting die rechtstreeks in de wandcontactdoos worden gestopt. Van de 41 opladers vertonen er 12 ernstige technische gebreken waardoor er kans is op een elektrische schok of brand. Er zijn ook 12 opladers die wel voldoen aan de technische vereisten maar documentatie ontbreekt waardoor de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Slechts een minderheid (17 opladers) voldoen wél aan de gestelde veiligheidsnorm. De onveilige telefoonopladers en de opladers waarvan de veiligheid niet kan worden gegarandeerd mogen niet meer verkocht worden in Nederland. De conclusie van de NVWA is dat goedkope telefoonopladers in principe onveiliger zijn dan de duurdere telefoonopladers. De originele opladers (zoals bijvoorbeeld een Apple oplader) zijn vaak erg prijzig, vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om een niet-originele telefoonoplader te kopen.
Rapport is onduidelijk
Handig zo’n lijst, zou je denken. Niets blijkt minder waar. De lijst is incompleet en erg onduidelijk. De foto’s van de opladers in de lijst zijn heel klein, veel opladers staan niet met een duidelijk onderscheidende naam in de lijst (merkloos 1 t/m merkloos 11) en die van bijvoorbeeld Apple zijn niet eens terug te vinden onder de gebruikelijke naam, maar onder de naam van de fabrikant: ‘Flextronics’. Dit zorgt ervoor dat het erg lastig is, en in sommige gevallen zelfs onmogelijk, om een oplader in de lijst terug te vinden. Daarnaast heeft Kassa ontdekt dat veel opladers ontbreken op de lijst. Zelfs opladers van de grote bekende Nederlandse warenhuizen, zoals de Hema, zijn niet in de lijst terug te vinden. De lijst van de NVWA is consument onvriendelijk en helpt niet bij het oplossen van het probleem: voorkomen dat de consument een onveilige oplader koopt.
Nog steeds te koop
Kassa heeft verschillende opladers die niet meer mogen worden verkocht in Nederland, gewoon kunnen aanschaffen. Zelfs bij grote websites als bol.com hebben wij deze verboden opladers nog kunnen kopen.
QR-codes
Technologie deskundige Danny Mekic zegt dat het voor de consument lastig is om te bepalen of opladers in de winkels, en de opladers die mensen thuis hebben liggen, veilig zijn. Het feit dat bepaalde opladers niet in de lijst zijn opgenomen betekent overigens niet dat zij onveilig zijn, enkel dat de NVWA deze opladers niet heeft onderzocht. Danny Mekic pleit dan ook voor een ander systeem om onveilige telefoonopladers te herkennen, bijvoorbeeld door speciale (QR)codes aan te brengen op alle telefoonopladers.
Conclusie
Kortom: de NVWA signaleert een probleem maar presenteert geen oplossing. Ze laat de consument met veel vragen achter. Tijd dus voor een nieuwe, complete lijst of een andere oplossing van de NVWA voor de onveilige telefoonopladers!