Uitzendbureau's steken de wettelijke transitievergoeding voor haar uitzendkrachten vaak in hun eigen zak, zo blijkt uit onderzoek van vakbond FNV. Het gaat hierbij soms om duizenden euro's per persoon. Bij een peiling onder bijna tweehonderd uitzendkrachten geeft bijna negen op de tien (86%) uitzendkrachten aan geen vergoeding te hebben gekregen, terwijl ze er wel recht op hadden.
Sinds 2020 geldt de regeling voor iedereen in deze situatie, ongeacht hoelang iemand ergens heeft gewerkt. Maar in de praktijk komt er maar weinig van terecht. Zelfs als er nadrukkelijk om wordt gevraagd, geven uitzendbureaus vaak niet thuis, zo blijkt uit de signalen die FNV daarover opving.
De transitievergoeding is wettelijk vastgelegd en bedoeld om de periode tussen ontslag of de beëindiging van een contract en nieuw werk of een uitkering te overbruggen. ‘Uitzendbureaus weten dus dondersgoed dat ze verkeerd bezig zijn, maar weigeren om hun leven te beteren', zegt Bestuurder Karin Heynsdijk van FNV Flex. 'Ze steken geld dat niet voor hen is bedoeld in hun eigen zak. Zelfs als er actief naar wordt gevraagd, halen uitzendbureaus hun schouders op'.
Belangenorganisatie de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) vindt dat de FNV op basis van het geringe aantal ondervraagden 'wel heel vergaande conclusies trekt', zegt een woordvoerster. 'Jaarlijks werken meer dan 1 miljoen mensen als uitzendkracht. We missen de nuance. Dat neemt niet weg dat uitzendkrachten die hun baan verliezen en recht hebben op een ontslagvergoeding deze moeten krijgen, daarover mag geen onduidelijkheid bestaan'.
De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) laat weten geen signalen te hebben gekregen van uitzendkrachten die geen transitievergoeding ontvangen na verlies van werk. 'Waar mensen recht hebben op een transitievergoeding moeten ze deze gewoon ontvangen', aldus een zegsman.
Bron: FNV/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!