Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitvaartverzekering: dit moet je weten

25-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
25952 keer bekeken
  •  
Rozen bloemen uitvaart hart 930x520
Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn om er één af te sluiten. Vaak neem je een uitvaartverzekering zodat nabestaanden niet de kosten hoeven te betalen als er te weinig spaargeld is. Maar ook als je wel voldoende spaargeld hebt, kan een uitvaartverzekering interessant zijn. We leggen je uit waar je op moet letten.
Er zijn drie soorten uitvaartverzekeringen: een naturaverzekering (ook wel bekend als de combinatie-uitvaartpolis), de sommenpolis en de kapitaalverzekering.
Naturaverzekering
Met dit pakket verzeker je je voor diensten en producten, vaak in combinatie met een vrij te besteden bedrag. Met dat bedrag kun je extra kosten en speciale wensen bekostigen. Als je voor dit pakket kiest, zit je ook vast aan de uitvaartonderneming van de verzekeraar.
Sommenpolis
Als je een sommenpolis afsluit, dan krijgen nabestaanden een vast bedrag uitgekeerd dat vrij besteed kan worden. Zo kunnen ze ook van het geld op vakantie gaan in plaats van de uitvaart te betalen…
Kapitaalverzekering
Bij een kapitaalverzekering kunnen nabestaanden het bedrag alleen besteden aan de uitvaart. Bij deze verzekering kun je zelf kiezen voor een uitvaartverzorger, of de verzekeraar kiest er één voor jou.

Is een uitvaartverzekering interessant voor jou?

Een uitvaartverzekering levert meer op dan een spaarrekening vanwege de huidige lage spaarrentes. Als je jaarlijks ook de vermogensrendementsheffing betaalt, houd je nauwelijks iets over van de spaarrente. Als je via een uitvaartverzekering spaart, betaal je geen vermogensbelasting als het verzekerd bedrag niet hoger is dan 7.232 euro.
De uitvaartdeposito
Je kunt ook kiezen voor een uitvaartdeposito. Dat is een geblokkeerde rekening die aangeboden wordt door partijen als Monuta en Dela. Met zo’n uitvaartdeposito krijg je een behoorlijke rente. Daarnaast weet je zeker dat het geld ook echt wordt gebruikt voor de uitvaart.
Aansluiten bij een uitvaartvereniging
Naast een uitvaartverzekering zijn er ook andere mogelijkheden, zoals de uitvaartvereniging. Een uitvaartvereniging heeft afspraken gemaakt met bepaalde dienstverleners zodat leden korting kunnen krijgen. Je betaalt enkel ledencontributie. Een vereniging is vaak voordeliger dan een uitvaartverzekering.
Verder kun je kiezen voor lijfrente. Bij overlijden gaat het overgebleven kapitaal naar de nabestaanden, die vervolgens het bedrag vrij kunnen besteden. Daarnaast is er nog de overlijdensrisicopolis. Deze polis keert alleen een bedrag uit als de verzekerde overlijdt gedurende de looptijd van de verzekering. Deze verzekeringen kennen een maximum eindleeftijd, als je die hebt bereikt vervalt de polis. Het geld kan vrij besteed worden door nabestaanden.

Vergelijken van uitvaartverzekeringen

Als je hebt besloten dat een uitvaartverzekering interessant genoeg is voor jou, dan kun je de verzekeringen gaan vergelijken. Zet eerst op een rijtje wat jouw uitvaartwensen zijn en hoeveel jouw uitvaart ongeveer mag kosten. Daarna bepaal je wat voor soort uitvaartverzekering je kiest (de naturaverzekering, sommenpolis en kapitaalverzekering zoals eerder in dit artikel is genoemd) en of je een vrije keuze wil in de uitvaartverzorger. Bij alle verzekeraars ben je in principe vrij in de keuze van uitvaartverzorger. Goed om te weten: bij de naturaverzekering van Monuta, Dela of PC Hooft kun je kiezen voor een andere uitvaartverzorger, maar is het bedrag dat je uiteindelijk krijgt lager.

Let op opbouw premie

Als je al het bovenstaande duidelijk op een rijtje hebt, dan kun je gaan kijken naar de premie. Een lage beginpremie geeft geen garantie voor een goedkope verzekering. Let daarom goed op of de premie de hele looptijd gelijk blijft of dat deze jaarlijks omhoog gaat.
De hoogte van de premie wordt ook bepaald door je leeftijd en het aantal jaren dat je premie betaalt. Ben je al wat ouder (bijvoorbeeld ouder dan 75 jaar), dan kun je vaak alleen kiezen voor een verzekering tegen koopsom.
Verzekeraars als Monuta, Dela en PC Hooft bieden soms heel wat voordeel. Vaak kunnen grote uitvaartverzekeraars goedkopere uitvaarten bieden dan een plaatselijke uitvaartondernemer.
Heb je gekozen voor een naturaverzekering? Dan bepaalt de inhoud van het pakket de hoogte van de premie.

Wel of geen indexering premie?

Let er verder op of een verzekering een zogeheten premie-indexering heeft. De indexering zorgt ervoor dat de premie jaarlijks wordt verhoogd, zodat het meegaat met de stijging van de uitvaartkosten. De uitvaartverzekering blijft op die manier waardevast. Mocht een polis geen jaarlijkse premie-indexering hebben (vaak zijn dat oude polissen), dan krijg je over een x aantal jaar veel te weinig uitgekeerd.

Lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap

Wil je geen uitvaartverzekering afsluiten omdat het je bijvoorbeeld te veel geld kost? Dan kun je ook je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dit kost je niets en nabestaanden hoeven ook niets te betalen. Wel goed om te weten: nabestaanden krijgen niks van je lichaam terug. Ziekenhuizen hebben veelal wel een herdenkingsmonument voor nabestaanden. Meer informatie lees je hier.

Bron: Consumentenbond, Dela

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor