Uitgever gele boekje hoopt dat stempel straks wél geldig bewijs is
04-06-2021
•
leestijd 3 minuten
•
10642 keer bekeken
•
Vanaf het moment dat de GGD bekendmaakte dat je na vaccinatie een stempel kunt krijgen in het gele boekje, loopt het storm bij uitgever Sdu. En dat terwijl het boekje officieel geen geldig bewijs voor een coronavaccinatie is. Volgens de Sdu is het echter belangrijk dat zo’n papieren bewijs er wel komt.
De drukpers van de gele boekjes draait als nooit tevoren. “Alleen al gisteren werden er 50.000 boekjes besteld”, zegt verantwoordelijk directeur Willleke de Groot van Sdu. “Om dat even in perspectief te plaatsen: tijdens een normale zomer worden er zo’n 300.000 gedrukt.”
De drukte komt niet uit de lucht vallen. “Eigenlijk is het al vanaf januari drukker dan normaal. Met de zomer in aantocht willen mensen toch iets tastbaars hebben. Toen al hadden we tussen de 1.000 en 2.000 verkopen per dag. Maar toch, die piek die we donderdag hadden, konden we absoluut niet bedenken.”
Geen bewijs
Het gele boekje, dat officieel een Internationaal Bewijs van Inenting genoemd wordt, heb je nodig als je voor een verre reis bepaalde vaccinaties nodig hebt. Met het document kun je aantonen dat je aan bepaalde vaccinatie-eisen hebt voldaan. In het geval van corona geldt het boekje niet als bewijs. Toch krijg je vanaf maandag bij elke priklocatie een stempel als je erom vraagt. Wat het nut dan nog is? Het is handig voor je eigen administratie. Daarvoor heb je trouwens niet perse een stempel nodig. Een papieren bevestiging kun je makkelijk in het boekje vouwen, valt te lezen op de website van Rijksoverheid.
Het houdt mensen in ieder geval niet tegen om een boekje te bestellen. Sdu-directeur De Groot heeft daar alle begrip voor. “Zelf pleit ik al vanaf januari voor een papieren variant van een vaccinatiebewijs. Ik heb vanaf dag één voor een papieren variant gepleit. In Nederland zijn vier miljoen mensen niet digitaal vaardig. Deze mensen vinden het bijvoorbeeld lastig om met een DigiD te werken. Als er zometeen alleen een digitaal vaccinatiepaspoort is, verplicht je hen om op die manier te reizen. Dat vind ik een heel moeilijk verhaal.”
Geldig in de toekomst?
Bovendien denkt De Groot dat er een kans is dat het gele boekje over een maand wél een geldig bewijs is. “Dat sluit ik niet uit. In Duitsland en Oostenrijk is het al een geldig bewijs. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) gaat hier ook nog naar kijken. In het verleden hebben zij al eens verklaard dat vaccinatie voor gele koorts via het boekje bewezen kan worden.”
Het ziet ernaar uit dat het de komende dagen druk zal blijven. Het kan zijn dat levertijd daardoor iets langer duurt, maar grote problemen zal het niet opleveren, is de verwachting. “We zagen dit al een beetje aankomen, dus we hebben al een bestelling van 200.000 stuks klaarstaan”, zegt De Groot. “We gaan ook opschalen in bezetting, onze mensen zullen meer uren gaan draaien.”
Fraudebestendig
Of ze nog verder kunnen opschalen? “Dat zou kunnen”, zegt De Groot, “Maar we willen eerst kijken of dit goed gaat. Zo’n paspoort moet ook aan bepaalde eisen voldoen om het fraudebestendig te maken.”
“Wat wij hieraan verdienen, is écht minimaal."
Sdu-directeur Willeke de Groot
Zo heeft de nieuwste druk een aantal nieuwe kenmerken gekregen. “Er zit een soort zilverfolie op de voorkanten, zoals je dat ook wel op paspoorten ziet. Daarnaast hebben we het paspoortnummer ingevoerd, zodat ze bij de douane kunnen zien of het ook echt jouw document is.” Ook is er een ‘verborgen’ tekst op het document gedrukt. Die zie je op het eerste gezicht niet, maar komt tevoorschijn als je er een kopie van maakt.
‘Zo minimaal mogelijk’
En dat voor de prijs van bijna negen euro per stuk. De Sdu is de enige Nederlandse verstrekker van de boekjes. Maar het idee dat het bedrijf nu spekkoper is, is ‘volledig onterecht’, zegt De Groot. “Wat wij hieraan verdienen, is echt most minimal. Sterker: wij draaien zelf op voor de verzending en het distributiebedrijf. Die kosten zijn behoorlijk hoog kan ik je vertellen. Als we één boekje verkopen, maken we daar haast geen winst op. Het wordt pas interessant als we meerdere boekjes tegelijk verkopen.”
“Deze prijs past goed bij dit product”, vervolgt De Groot. “We vinden het erg belangrijk dat we hiermee de maatschappij kunnen dienen. Elk burger moet hier recht op hebben.”
Bron: GGD, Rijksoverheid, RIVM, NOS, AD, CBS, Nationale Bibliotheek