Slecht opgeleide monteurs slaan hun slag nu zonnepanelen alsmaar populairder worden, met alle gevaren van dien. Verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen zijn gevaarlijk en kunnen van het dak waaien of in de brand vliegen. Inspecteurs en belangenorganisatie Techniek Nederland waarschuwen daarvoor op nieuwszender BNR.
"We zien bij twee derde van de installaties serieuze fouten. Daar hoeft maar iets kleins te gebeuren of er ontstaat grote schade", zegt Remco de Mol van inspectiebedrijf StroomWijs bij BNR.
Techniek Nederland gaat ervanuit dat de toegenomen vraag naar zonnepanelen mede heeft geleid tot een toename in ondeskundige bedrijven en -zzp’ers. Om dit probleem op te lossen wil de organisatie dat de overheid alleen subsidies verstrekt als de installatie wordt gedaan door een erkende installateur. Daarnaast zou het opnemen van kwaliteitseisen voor de installateur in bouwregelgeving bijdragen.
Met energieprijzen die de pan uitrijzen, zoekt een deel van de mensen de oplossing in zonnepanelen. De vraag hiernaar is enorm toegenomen, waarmee dus ook het aantal installaties is toegenomen. Directeur Allart de Jong van Omega Energietechniek ziet daarmee ook het aantal fouten toenemen. “'De markt is oververhit en dat zorgt ervoor dat je geen tijd hebt om jezelf op te leiden of jezelf verder te bekwamen.”
Hoe kan het dat deze problemen vaak niet opgemerkt worden? Inspecteur Dennis van der Meij zegt dat installatiebedrijven vrij spel hebben. “Grote aanbieders besteden hun werk alsmaar uit, waardoor op een bepaald moment het zicht ontbreekt op wie de panelen legt en of dat werk goed wordt uitgevoerd.”
Bij bedrijven worden over het algemeen de meeste inspecties uitgevoerd, omdat verzekeraars strenge eisen stellen aan de kwaliteit van de zonnepanelen. Inspecteurs gaan ervanuit dat er bij particulieren vaker sprake is van fouten omdat daar minder gecontroleerd wordt omdat daar geen verplichting geldt.
Een woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars zegt dat verzekeraars zich wel degelijk bewust zijn van de risico’s. “Wij adviseren om de verzekeraar op de hoogte te stellen van de zonnepanelen op je dak, want deze kunnen leiden tot brandgevaar indien ze slecht geplaatst zijn. In sommige gevallen betaal je dan een hogere premie, maar je weet daardoor wel zeker dat de verzekeraar uitkeert in geval van schade.”
Bron: BNR
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!