Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Twee organisaties aardbevingsschade Drenthe
06-02-2018
•
leestijd 2 minuten
•
99 keer bekeken
•
Vanaf woensdag telt de provincie Drenthe twee organisaties die zich met bevingsschade door gaswinning bezig houden. In Grollo vindt de oprichting plaats van het Platform Mijnbouwschade, in Zuidlaren wordt de oprichtingsakte van het Drents Gasberaad getekend, een initiatief van de lokale partij Leefbaar Tynaarlo.
Samenwerking
Aanvankelijk leek het erop dat de twee organisaties al voor de oprichting onenigheid hadden. John Franke, een van de initiatiefnemers van het gasberaad, vond het Platform Mijnbouwschade Drenthe te veel actiegericht. Inmiddels is de strijdbijl begraven.
Nico Broekema van het Platform Mijnbouwschade. ,,We kunnen prima naast elkaar bestaan. Wij richten ons op iedereen in Nederland die schade ondervindt van mijnbouwactiviteiten, terwijl het gasberaad zich vooral met de kop van Drenthe bezighoudt¨, aldus Broekema.
Ook Franke vind dat beide groeperingen naast elkaar kunnen functioneren, net zoals in Groningen waar het Groninger gasberaad en de Groninger Bodem Beweging elkaar aanvullen. ,,Wij gaan dan ook uit van een samenwerking op welke wijze dan ook, juist los van elkaar en met ieders eigen verantwoordelijkheden en expertise", vindt Franke.
Verschillende bevingen
De afgelopen jaren is Drenthe getroffen door verschillende bevingen. Zo werd Emmen in 2015 getroffen door een beving met een kracht van 2,3. Een jaar eerder deed zich in het Drentse dorpje Amen een aardbeving voor met een kracht van 2.0. De zwaarste beving ooit gemeten in Drenthe was op 19 februari 1997. De beving had een kracht van 3,4. Het epicentrum lag bij het dorp Roswinkel.
Drenthe telt 27 kleine gasvelden. Daarvan zijn er dertien in gebruik. De velden leveren bij elkaar ongeveer 700 miljoen kubieke meter gas per jaar. ANP