Twee op de drie Nederlanders heeft geregeld ervaring met wateroverlast, bijvoorbeeld doordat wegen of straten bij hevige regenval onder water komen te staan. Dat blijkt uit onderzoek van Ons Water. Maatregelen om met overlast om te gaan worden wel genomen, maar mensen zijn niet bekend genoeg met preventieve maatregelen.
Bij hoosbuien zijn straten en tuinen die blank staan en onderwater staande garages een terugkerend beeld. Inwoners van Nederland weten veel over wateroverlast en hebben er veel ervaring mee. Dat blijkt uit het onderzoek 'Waterpeil', dat in opdracht van netwerkorganisatie Ons Water uitgevoerd werd door MarketResponse. Nederlanders weten echter maar in beperkte mate wat ze zelf kunnen doen om overlast te voorkomen.
De mensen die wel in actie komt om overlast tegen te gaan, noemen het vergroenen van tuinen en aanschaffen van regentonnen het vaakst als maatregelen. Belangrijk is dat hierover meer kennis vergaard wordt, omdat het tegengaan van verstening van Nederland een belangrijke pijler is in het beperken van schade door wateroverlast, hittestress, droogte en overstromingen. Door het vergroenen van tuinen, krijgt water ruimte om te infiltreren in de bodem. Zo wordt de sponswerking van de bodem gebruik om een teveel aan water op te slaan.
Van 10 tot en met 26 oktober is het de Week van Ons Water. In deze week worden allerlei initiatieven gepresenteerd en activiteiten georganiseerd die het vergroenen van tuinen bevorderen. De week is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vereniging van Waterbedrijfen in Nederland (Vewin), het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!