Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Treinreiziger financieel de dupe van vertragingen NS

21-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_spoor1
Vertragingen en verstoringen op het spoor hebben de samenleving vorig jaar minimaal 400 tot 500 miljoen euro gekost. Een jaar eerder lag dat bedrag nog op zeker 145 miljoen euro. Dat staat in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Completer beeld

Het grote verschil tussen beide jaren is volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM) wel te verklaren. Over 2015 ging het nog om een eerste schatting. Voor 2016 heeft het instituut een veel completer beeld, bijvoorbeeld van de kosten van onzekerheid bij reizigers.

Treinreiziger de dupe

Volgens het KIM is vooral de treinreiziger financieel de dupe. Zo kostten vertragingen met NS-treinen de reiziger zeker 140 miljoen euro. De onzekerheid of treinen wel op tijd rijden, kostte de reiziger naar schatting tussen de 169 en 227 miljoen euro. Voor verladers en goederenvervoerders zijn de vertragingen op het spoor iets minder zuur, maar leveren die toch nog altijd kosten op ter hoogte van 42 miljoen.

Maatschappelijke kosten

Het KIM berekent ook al jaren de maatschappelijke kosten van files op de weg. Die kostten de samenleving vorig jaar tussen de 2,8 en 3,7 miljard euro. Een vergelijking tussen weg en spoor is niet te maken. Veel meer mensen en goederen gaan over de weg en de berekening van de vertraging en opbouw van de kosten zijn anders. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!