Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Transavia: "Sommige reizigers krijgen naheffing wegens hogere kosten"

  •  
19-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14568 keer bekeken
  •  
transavia_kosten_20240119

Een toestel van Transavia op luchthaven Schiphol

Luchtvaartmaatschappij Transavia gaat sommige passagiers die een vlucht hebben geboekt een naheffing sturen. Dat heeft te maken met hogere belastingen. Dat gaat om een bedrag van 2,62 euro. En betaal je dat niet? Dan is Transavia onverbiddelijk en mag je niet mee met de vlucht.

Dat blijkt uit berichtgeving van de Telegraaf. Het besluit is het gevolg van een eind vorig jaar aangekondigde stijging van de vliegtaks. De overheid bepaalde op 21 december 2023 dat de vliegtaks zou stijgen met 2,62 euro.

In totaal bedraagt de vliegtaks nu ruim 29 euro. Per vertrekkende passagier moet de luchtvaartmaatschappij dat bedrag afdragen. En het verschil van 2,62 euro wordt door Transavia dus alsnog op passagiers verhaald.

Geboekt vóór 22 december? Dan extra bijbetalen of je mag niet mee

Iedere passagier die vóór 22 december 2023 een ticket heeft geboekt met een vertrekdatum in 2024, krijgt per mail het verzoek om het verschil van 2,62 euro alsnog bij te betalen. "Dit bedrag zat nog niet bij jouw ticketprijs inbegrepen. We verzoeken je vriendelijk dit verschil bij te betalen, zodat wij dit kunnen afdragen aan de overheid", zo valt te lezen in de mail.

En daar zijn niet alle reizigers over te spreken, zo blijkt uit een rondgang op sociale media. "Dit is toch spam, hoop ik?", valt onder meer te lezen op X. Ook vragen mensen zich af of het hier niet gaat om phishing. De mail bevat namelijk een betaallink, en wie de laatste jaren goed heeft opgelet, weet onderhand dat je dan erg op je hoede moet zijn.

Dit artikel gaat verder na onderstaande bericht op X (directe link voor mensen met adblockers).

Andere maatschappijen wachten af

Transavia is vooralsnog de enige luchtvaartmaatschappij die deze stap neemt en klanten die al geboekt hebben min of meer dwingt om 2,62 euro bij te betalen. Het alternatief is immers het missen van de vlucht. Andere maatschappijen – zowel Nederlandse als buitenlandse airlines – zijn hier nog niet toe overgegaan.

Ook voor deze maatschappijen geldt echter dezelfde vliegtaks per vertrekkende passagier. Het is dan ook afwachten of ze niet alsnog besluiten om deze kosten óók door te berekenen.

Lees hier een toelichting van Transavia op X (directe link voor mensen met adblockers)

Bron: de Telegraaf

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

borg queen
borg queen
19 jan. 2024 - 13:59
Voor de verhoging geboekt en betaald, zou het ook voor die prijs moeten zijn. Je betaald ook bij boodschappen de prijs die op dat moment geldt en krijgt geen naheffing als het product de week later ineens duurder is geworden.
pimpernell
pimpernell
19 jan. 2024 - 13:23
Weer zo jammer, verkeerde kop bij transavia verhaal. Niet de hogere kosten, maar de hogere belasting is het probleem. Zet dat dan ook in de kop van het verhaal.
Jolim
Jolim
19 jan. 2024 - 12:26
Hoe zit het dan met mensen die een pakketreis hebben geboekt via Sunweb of een andere reisorganisatie die de vliegreizen via Transavia laat uitvoeren?
mlouwers
mlouwers
19 jan. 2024 - 12:03
Het lijkt mij dat het aankondigen, innen en verwerken van 2,62 p.p. + het beantwoorden van de vele vragen die dit oproept een enorme kostenpost oplevert. Het is maar de vraag of het extra werk wat het doorbelasten van zo'n klein bedrag met zich meebrengt opweegt tegen de opbrengst, maar laten we er maar vanuit gaan dat Transavia hier mensen over na heeft laten denken die er verstand van hebben.
mof
mof
19 jan. 2024 - 11:52
Tja, als je de email niet hebt ontvangen, misschien je emailadres gewijzigd, dan zou je dus niet meekunnen? Alles hangt af van hoe het in de verkoopvoorwaarden vanhet ticket is vermeld.
BNNVARA LogoWij zijn voor