Iedereen vanaf 18 jaar moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. En ondanks dat we dit al jaren doen, zijn er nog steeds veel misverstanden rondom de zorgverzekering. Vergelijkingssite Zeker.com zet voor Kassa 15 grote misverstanden op een rij.
1. Het eigen risico geldt ook voor mijn aanvullende zorgverzekering
Het eigen risico is alleen van toepassing op zorg vanuit de basisverzekering. Heb je ook een aanvullende zorgverzekering, dan betaal je voor deze zorg nooit een eigen risico.
2. Een collectieve zorgverzekering is altijd goedkoper
Dit is wat veel mensen onterecht denken. Een collectieve zorgverzekering is echter vaak helemaal niet goedkoper en zelfs duurder. De kortingen die gegeven worden zijn veel lager dan een aantal jaar geleden. Hierdoor is het inmiddels vaak goedkoper om een individuele zorgverzekering te nemen. Vanaf 2023 daalt de collectiviteitskorting zelfs naar nul procent.
3. Ik betaal ook eigen risico voor zorg van mijn kinderen
Kinderen zijn tot 18 jaar gratis verzekerd op de polis van de ouders. Hiervoor betaal je geen premie én geen eigen risico. Dus heeft jouw zoon of dochter zorg nodig, dan is dit in de meeste gevallen gratis.
4. Een nieuwe of onbekende verzekeraar is minder goed
Ieder jaar lanceren verzekeraars nieuwe labels, zoals bijvoorbeeld Jaaah van verzekeraar ONVZ. Veel mensen denken dat onbekende verzekeraars minder goed zijn, maar dat is niet zo. Deze labels worden opgericht door al bestaande verzekeraars. Vaak wordt dit gedaan om een nieuwe markt aan te boren of een goedkopere internetpolis te introduceren.
5. Voor een bezoek aan de huisarts moet ik eigen risico betalen
De kosten voor een bezoek aan de huisarts worden vergoed door de basisverzekering. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Indien de huisarts iets voorschrijft, bijvoorbeeld medicijnen, dan betaal je hiervoor wel eigen risico.
6. Een controle van de tandarts valt onder de basisverzekering
Tandartskosten worden alleen voor kinderen en voor volwassen in uitzonderlijke situaties vergoed onder de basisverzekering. In principe heb je als volwassene een aanvullende tandartsverzekering nodig als je wilt dat de tandartskosten worden vergoed.
7. Een nieuwe verzekeraar accepteert mij niet, want ik ben chronisch ziek
Nee, dat klopt niet. Iedere verzekeraar moet je accepteren voor de basisverzekering. Hiervoor mogen zij ook geen extra voorwaarden of een hogere premie vragen. Alleen als je een hele uitgebreide aanvullende verzekering af wilt sluiten, kan de verzekeraar je medische vragen stellen. Op basis daarvan kan het soms voorkomen dat de verzekeraar jouw aanvullende verzekering niet accepteert.
8. De eerste fysiotherapie behandelingen vallen onder de basisverzekering
Fysiotherapie valt niet onder de basisverzekering. Hiervoor moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Alleen bij een chronische indicatie wordt fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed. In dat geval moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen of hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Fysiotherapie voor kinderen wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering.
9. Mijn kind maakt vaak tandartskosten, hiervoor heb ik een aanvullende tandartsverzekering nodig
Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen kosten voor de tandarts. De verzekeraar dekt de kosten voor bijvoorbeeld de jaarlijkse controle, een fluoridebehandeling, het verwijderen van tandplak of een wortelkanaalbehandeling. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je voor de tandarts dus geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
10. Als ik overstap van basisverzekering, loop ik de kans dat ik word geweigerd
Geen enkele verzekeraar mag je weigeren te verzekeren voor de basisverzekering. Iedereen moet geaccepteerd worden. Of je nu gezond bent of chronisch ziek bent, dat maakt niet uit. Let op, want deze acceptatieplicht geldt alleen voor de basisverzekering.
11. Mijn zorgverzekering van volgend jaar dekt exact hetzelfde als dit jaar
Veel Nederlanders gaan er vanuit dat de vergoedingen door de jaren heen gelijk blijven. Maar dat is niet het geval. Heb je bijvoorbeeld een ‘Drie sterren tandartsverzekering’ afgesloten met 1.000 euro vergoeding? Dan kan het zomaar zijn dat de vergoeding volgend jaar daalt naar 750 euro. Verzekeraars hebben namelijk het recht om ieder jaar de voorwaarden van de aanvullende verzekering aan te passen. Daarnaast verandert ook ieder jaar de inhoud van de basisverzekering. Dus ook als je niet van plan bent om over te stappen, is het verstandig om jouw zorgverzekering onder de loep te nemen.
12. Overstappen van zorgverzekering is omslachtig
Dit beeld leeft nog steeds bij veel mensen maar is niet waar. Een zorgverzekering vergelijken doe je tegenwoordig binnen 3 minuten. Zie je er een die je wilt afsluiten, dan kun je dit direct doen en kost je zo’n 5 minuten. Jouw oude zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd. Daarnaast zit je nooit zonder zorg. De oude zorgverzekering stopt per 1 januari en jouw nieuwe zorgverzekering gaat die dag in. Binnen een paar minuten bespaar je dus veel geld, zonder gedoe.
13. Tijdens een behandeltraject kan ik niet overstappen
Heb je een behandeltraject lopen, dan kan het spannend zijn om over te stappen van zorgverzekering. Maar dat is het niet. Als je overstapt dan heeft dat namelijk geen invloed op een lopende behandeling. Bij een ziekenhuis of GGZ-behandeling bepaalt de ingangsdatum van het traject of de oude of nieuwe verzekeraar deze vergoed. Heb je een lopende machtiging? Dan gaat deze mee naar de nieuwe verzekeraar en blijft deze actief. Je kunt dus gewoon overstappen. Controleer vooraf wel of jouw zorgverlener is aangesloten bij de nieuwe verzekeraar. Ben je bij een fysiotherapeut in behandeling, dan dekt de nieuwe verzekeraar de behandelingen vanaf 1 januari bij een aanvullende zorgverzekering.
14. Een beugel voor mijn kinderen wordt vergoed vanuit de basis- of tandartsverzekering
Heeft jouw kind of jijzelf een beugel nodig, dan wordt dit niet vanuit de basisverzekering vergoed en ook niet vanuit de tandartsverzekering. Hiervoor is er een aparte verzekering voor orthodontie. Pas zodra je deze dekking neemt, heb je recht op een vergoeding voor orthodontie en een beugel. Je kunt eventueel vooraf een offerte opvragen bij de arts, zodat je weet welk bedrag je moet verzekeren.
15. Een goedkope zorgverzekering biedt minder zorg
Wat er wordt vergoed vanuit de basisverzekering wordt bepaald door de overheid. Iedere verzekeraar moet deze basisverzekering aanbieden en mag niet van de inhoud afwijken. Je bent dus bij iedere verzekeraar voor dezelfde basiszorg gedekt. Wel vragen zij allen een andere zorgpremie. Daardoor is er een flink premieverschil ontstaan. Tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering is een verschil van maar liefst 504 euro per jaar. Een goedkope basisverzekering biedt dus niet minder zorg. Er is wel een verschil tussen het aantal zorgaanbieders waar je naartoe kunt gaan en hoeveel procent er wordt vergoed.