Ook de Nederlandse fabrikant TomTom, de marktleider op het gebied van navigatie-, verkeersinformatie- en kaartproducten, heeft last van het aanhoudende chiptekort. Zo is er door het tekort minder vraag naar navigatieapparatuur van het bedrijf, doordat er ook minder auto's geproduceerd worden door problemen in de toeleveringsketens.
Eerder al verlaagde TomTom de omzetverwachting voor 2021 naar 500 miljoen tot 530 miljoen euro. Het hield hierbij aan de derdekwartaalcijfers vast, maar scherpt de doelstelling nu iets aan.
TomTom verkocht voor 24 procent minder aan producten, waardoor er 32,1 miljoen euro werd verdiend. Over de eerste negen maanden van 2021 kwam de omzet hierdoor 3 procent lager uit, namelijk op 391,8 miljoen euro. Dit betekent dat het bedrijf meer geld uitgeeft dan dat het binnenkrijgt. Over de vorige periode had het bedrijf ook al te maken met tekorten. Over de eerste negen maanden van 2021 kwam het uit op een nettoverlies van 55,9 miljoen euro.
Het chiptekort raakt alle delen van de autoindustrie, net als delen van de elektronicasector. De chips worden namelijk in beide sectoren gebruikt. Tijdens de coronacrisis daalde het aantal bestellingen van autochips en steeg de vraag vanuit de elektronicasector. De vraag naar apparatuur voor thuiswerken steeg namelijk flink, terwijl er minder werd gereden door het thuiswerken. Nu neemt de vraag naar chips voor auto's weer toe en hebben chipfabrikanten moeite om de grote vraag bij te benen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!