Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Toch geen salmonella in Zeeuwse oesters
18-12-2012
•
leestijd 2 minuten
•
57 keer bekeken
•
In oesters van het Zeeuwse bedrijf Prins en Dingemanse is toch geen salmonella gevonden. Bij de controle vorige week blijkt een fout te zijn gemaakt. Dat hebben het bedrijf en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dinsdag gezegd tegen het ANP.
'Licht spoor van salmonella'
Prins en Dingemanse had vorige week een partij Oosterschelde-oesters van de markt gehaald, nadat er ,,een licht spoor van salmonella'' was gevonden. Maar nu blijkt dat iemand bij de NVWA de meetresultaten verkeerd heeft ingevuld. ,,Wij hebben een fout gemaakt en wij zullen de gevolgen daarvan dragen. Als het bedrijf schade heeft geleden, kan het zijn dat wij die vergoeden'', aldus de NVWA.
Overleg
Prins en Dingemanse gaat binnenkort overleggen met de NVWA over het vals alarm. Het bedrijf weet nog niet of het verdere stappen gaat ondernemen.
Geen meldingen
De Zeeuwse oesters waren niet alleen in Nederland terechtgekomen, maar ook in België, Duitsland en Groot-Brittannië. Het grootste deel was volgens directeur Jan Kees Marcus van Prins en Dingemanse al opgegeten. Hij zei vrijdag geen meldingen te hebben gekregen dat mensen ziek zijn geworden.
Salmonella
Salmonella is een darmbacterie. Die komt door uitwerpselen terecht in het milieu, in het water en in voedsel. Mensen lopen meestal een besmetting op door het eten van rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Ook groenten en fruit kunnen salmonella bevatten. Besmetting kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, overgeven, buikkrampen, rillingen, spierpijn en hoofdpijn.
Een zware infectie kan soms dodelijk zijn. Zo zijn onlangs enkele mensen gestorven door het eten van besmette gerookte zalm.