Voor wie een tandartsbezoek het liefst zo kort en goedkoop mogelijk houdt, delen wij wat tips om je tanden in te zetten!
1. Twee keer per dag (elektrisch) poetsen
Allesoverhetgebit.nl, een initiatief van de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland (KNMT), raadt aan om tweemaal per dag je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta en adviseert je ook om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat dit effectiever is dan een normale tandenborstel. Poets je tanden echter niet direct na het eten of drinken van bijvoorbeeld zure dranken of andere voedingsmiddelen. Te snel na eten of drinken kan soms juist de kans op aantasting van het gebit vergroten. Zo kunnen de koolhydraten in koekjes of snoep in je mond door bacteriën worden omgezet in zuren, die het buitenste glazuurlaagje ontkalken.
2. Dagelijks stoken, ragen en flossen
Gezond tandvlees bloedt niet. Je kunt (dagelijks) een tandenstoker of ‘rager’ gebruiken om de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon te houden. Zo houd je ook je tandvlees gezond. Zorg ervoor dat de rager of stoker wel van het goede formaat is. Een te kleine rager reinigt namelijk onvoldoende en een te grote rager kan je glazuur of tandvlees beschadigen, meldt Tandartsverzekering.nl. Tandenstokers zijn vaak een goed alternatief op ragers. Mocht je liever niet stoken, kun je natuurlijk ook altijd gebruikmaken van flosdraad.
3. Beugeltips
Met name wanneer je een (blokjes)beugel hebt, kan het poetsen en flossen van je gebit een kriem zijn. Ook dienen tanden met een beugel op een andere manier gepoetst worden dan tanden zonder een beugel. Zo kun je beter gebruik maken van een borstel met zachte haren. Het gebruik van ragertjes is ook aanbevolen bij een beugel. Bij je orthodontist kun je samen kijken welke precies goed past.
4. Laat de frisdrank staan
Niet alleen het poetsen van je gebit is belangrijk, maar het is ook een goed idee om je eet- en drinkgedrag onder de loep te nemen. Zo is het verstandig om zo min mogelijk frisdrank en andere zuurhoudende, waaronder ook vruchtensap, dranken te drinken. Ook light-dranken bevatten zuren die voor slijtage van het tandglazuur kunnen zorgen. Dit wordt ook wel erosie genoemd.
5. Kies je eetmomenten zorgvuldig
Beperk je eetmomenten (en ook drinkmomenten) tot zeven keer per dag. Hierdoor heb je ruimte voor drie grote maaltijden en vier tussendoortjes. Op deze manier heeft je gebit voldoende kans om zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.
6. Spoelen met fluoride
Voor mensen die gevoelig zijn voor gaatjes, is het vaak verstandig om de mond te spoelen met mondwater met fluoride. Deze kan gewoon op de gewenste tijdstippen gebruikt worden.