Timmermans vraagt banken: 'Stop met financieren intensieve landbouw'
26-03-2021
•
leestijd 2 minuten
•
171 keer bekeken
•
Als het aan Frans Timmermans ligt, stoppen grote banken met het financieren van de intensieve landbouw. De Nederlandse eurocommissaris denkt dat dat ook in het belang van de spaarders is. "Als je het nu niet in gang zet, dan kom je jezelf later tegen", zegt hij in een nieuwe aflevering van Zembla.
Vorig jaar presenteerde Timmermans een plan waarin staat dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030 moet zijn gehalveerd. Ook moet het aandeel van biologische landbouw omhoog naar 25 procent. In Nederland is op dit moment slechts 4 procent van de landbouw biologisch.
Rabobank is grote speler
De Rabobank is een van de grootste landbouwfinanciers ter wereld. De bank heeft in totaal 100 miljard in investeringen zitten, waarvan 1,5 miljard in pesticiden. 30 procent van de investeringen zit in Nederlandse landbouw. 85 procent van de Nederlandse boeren is klant bij de Rabobank.
Voor een deel van de boeren is het moeilijk om de omslag naar biologische landbouw te maken. Zij hebben de afgelopen decennia juist geïnvesteerd in intensieve landbouw en daarvoor leningen afgesloten bij banken als de Rabobank. Timmermans roept de bank op die investeringen af te schrijven: “Want als ze dat niet doen, hebben ze over een aantal jaren leningen in de boeken staan die niets meer opbrengen, die ze helemaal kwijt zijn”
Het belang van spaarders
Volgens Timmermans is dat niet alleen in het belang van de klimaatdoelstellingen, maar ook van de spaarders. "Als je het nu niet in gang zet, dan kom je jezelf later tegen. Want vroeg of laat ben je die leningen dan echt kwijt en wat zeg je dan tegen je spaarders? Het is super urgent.”
Bas Rüter, directeur duurzaamheid bij de Rabobank, ziet weinig heil in het idee van Timmermans. Volgens hem is het juist in het belang van de spaarder om niet af te boeken. “Het gaat over een landbouw die moet veranderen en dat doe je niet met afschrijven en zeggen: we beginnen helemaal opnieuw. Wij zijn een financiële instelling en geen subsidie-instrument. Onze spaarder wil graag zijn geld terug, dus je kunt dat niet afschrijven.”