Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tikkende tijdbom op asbestdaken

04-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
20110415-asbest_02.jpg
De meeste grote gemeenten hebben geen idee waar in hun regio asbestdaken liggen, laat staan of die een gevaar voor de volksgezondheid vormen. Dat blijkt uit een enquête die Kassa heeft gedaan onder de 50 grootste gemeenten in Nederland. Van de 39 grootste gemeenten die reageerden hebben slechts 8 de asbestdaken op woningen in kaart.
Handhaving
Dat is opmerkelijk omdat gemeenten hierop moeten handhaven. Vrijkomende asbestvezels in de buitenlucht kunnen kanker veroorzaken. Oude en beschadigde asbestdaken moeten met voorrang worden aangepakt, stelt de vooraanstaande asbestdeskundige Otto Hegeman .
Geen beleid
Het Rijk wil dat voor 1 januari 2024 alle asbestdaken in Nederland zijn gesaneerd. Lokale overheden moeten daarbij het voortouw nemen en de burgers informeren en begeleiden, bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidie. Dertig gemeenten geven aan nog geen beleid te hebben ontwikkeld.
Volgens Hegeman is haast geboden. Asbestdaken beginnen na 15-20 jaar al te verweren en dat proces versnelt veelal met de jaren. Sinds 1993 is het gebruik van asbest op daken verboden. De jongste asbestdaken zijn nu 24 jaar, de oudste al een halve eeuw. In Nederland liggen naar schatting nog zo’n 500.000 asbestdaken.
Subsidieregeling onvoldoende
De hoge kosten voor sanering - die kunnen oplopen tot 20.000 euro per dak - moeten huiseigenaren grotendeels zelf ophoesten. Het bestaande subsidiepotje – ca 75 miljoen voor de gehele periode - is volstrekt onvoldoende. Volgens Hegeman is er minimaal 1.2 miljard euro nodig. Maar staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu weigert vooralsnog het bedrag te verhogen.  
Beschermende maatregelen
Voor de sanering van asbestdaken zijn speciale beschermende maatregelen nodig, maar de hoge kosten werken in de hand dat burgers het zelf gaan doen, met mogelijke gezondheidsrisico’s en illegale dumping als gevolg. 
De Vereniging Nederlandse Gemeenten stelt dat het ondoenlijk is voor gemeenten om een compleet te hebben van de lokale asbestsituatie. De VNG vraagt zich bovendien af hoe reëel de saneringsverplichting per 2024 is.
  • Van de 50 grootste gemeenten hebben 39 meegewerkt aan de enquete.
  • Daarvan hebben slechts 8 het lokale asbestprobleem in kaart: Utrecht, Almere, Breda, Apeldoorn, Westland, Schiedam, Lelystad en Almelo.
  • 9 hebben een asbestbeleid ontwikkeld: Utrecht, Eindhoven, Almere, Breda, Apeldoorn, Westland, Lelystad, Delft, Sittard.
Van de 50 grootste gemeenten hebben 39 meegewerkt aan de enquete.
Daarvan hebben slechts 8 het lokale asbestprobleem in kaart: Utrecht, Almere, Breda, Apeldoorn, Westland, Schiedam, Lelystad en Almelo.
9 hebben een asbestbeleid ontwikkeld: Utrecht, Eindhoven, Almere, Breda, Apeldoorn, Westland, Lelystad, Delft, Sittard.

Meer over:

asbestdaken
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor