Tienduizenden huurders in onzekerheid over ‘levensgevaarlijke’ cv-ketel van Agpo Ferroli
06-04-2019
•
leestijd 2 minuten
•
582 keer bekeken
•
Woningcorporaties laten tienduizenden huurders in grote onzekerheid verkeren door de ‘levensgevaarlijke’ cv-ketels van Agpo Ferroli in hun woningen niet op korte termijn te vervangen. Deze kunnen spontaan in de brand vliegen. Het gaat om ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum voor 2011. In ons land zijn circa 150.000 van deze apparaten geïnstalleerd in vooral huur- en nieuwbouwwoningen.
De corporaties gaan heel verschillend om met dit probleem. Zo besloot woningcorporatie Parteon al in 2015 uit voorzorg alle cv-ketels van Agpo Ferroli te vervangen na een heftige woningbrand veroorzaakt door een cv-ketel van dit merk. Vestia daarentegen is dat voorlopig niet plan. Terwijl er twee jaar terug een verdachte ketelbrand was in een van hun huurwoningen. Het pand brandde volledig uit. Vestia geeft aan: ,,Zodra wij uitsluitsel krijgen dat deze ketels daadwerkelijk onveilig zijn acteren wij direct. Tot die tijd vertrouwen wij op de expertise van onze contractpartij”.
Ook woningcorporatie Ymere neemt geen maatregelen. Bij goed onderhoud zou dit volgens haar website niet nodig zijn.
Veel ketels slecht onderhouden
De onderhoudsbedrijven waar veel corporaties bij zijn aangesloten, blijken eveneens verschillend te denken over de noodzaak van vervangen. Breman dringt bij haar klanten aan op vervanging, terwijl Feenstra aangeeft dat bij goed onderhoud geen calamiteiten kunnen ontstaan. Kassa ontdekte alleen dat veel ketels niet goed onderhouden zijn, waardoor het risico op een woningbrand nog groter is.
Techniek Nederland, de brancheorganisatie van installatiebedrijven dringt er vanavond in de uitzending van Kassa op aan dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) snel duidelijkheid geeft over wat er nu moet gebeuren.
Problemen met warmtewisselaar
Drie weken geleden besteedde Kassa voor het eerst aandacht aan deze cv-ketels naar aanleiding van een recente woningbrand in Amsterdam. Een dag na deze uitzending was het weer raak in Zoetermeer.
De problemen ontstaan als de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen zuinig stoken. Hierdoor heeft warmtestuwing in de verbrandingskamer (warmtewisselaar) plaats en smelt de aluminium behuizing. Goed onderhoud kan deze problemen volgens installateurs niet voorkomen omdat monteurs niet goed bij dit onderdeel kunnen. Naarmate de ketels ouder worden, neemt het risico op brand alsmaar verder toe.
‘Ketel uit tijdens de nacht’
Breman stelt: ‘De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen’. Volgens technisch onderzoeker Peter Coppes en emeritus hoogleraar Ben Ale moeten alle 150.000 cv-ketels zo snel mogelijk vervangen worden. Ze zijn volgens de deskundigen levensgevaarlijk. Zij adviseren gebruikers om de ketel tot die tijd uit te schakelen tijdens de nacht en bij het verlaten van de woning.
Fabrikant Ferroli blijft volhouden dat deze ketels geen brandgevaar kunnen opleveren mits ze goed onderhouden worden. Van woningbranden zouden de fabrikant en de NVWA niet op de hoogte zijn geweest tot de uitzending van Kassa.