Tienduizenden appartementeigenaren ontvangen te hoge WOZ-beschikking
15-02-2020
•
leestijd 2 minuten
•
1174 keer bekeken
•
De WOZ-waarde van naar schatting tienduizenden appartementen wordt structureel te hoog vastgesteld door een taxatiefout van de gemeente. Dat komt omdat gemeenten ten onrechte het reservefonds waarin appartementeigenaren verplicht sparen voor het onderhoud van de woning optellen bij de woningwaarde. Met als gevolg dat zij te veel betalen voor hun gemeentebelastingen.
Dit stelt WOZ-bureau Previcus Vastgoed en Stichting VvE Belang, die opkomt voor de belangen van Vereniging van Eigenaren in de uitzending van Kassa.
WOZ-waarde duizenden euro's te hoog
Hierdoor komt de WOZ-waarde duizenden euro’s te hoog uit. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer bewoners kwijt zijn aan onroerendezaakbelasting, eigenwoningforfait en waterschapsheffing.
Veel appartementeigenaren betalen bovendien dubbel, omdat het aandeel van de reserve van de vereniging van eigenaren ook meetelt in de vermogensrendementsheffing.
Opmerkelijk genoeg stelt de Waarderingskamer die toeziet op de kwaliteit van de WOZ-taxaties door gemeentes dat de onderhoudsreserve alleen gecorrigeerd moet worden als sprake is van ‘bovenmatige reserves’. Vorig jaar bleek dit ook uit Kamervragen die gesteld werden hierover.
Uit de uitspraak van het gerechtshof van Den Haag blijkt echter klip en klaar dat de onderhoudsreserve helemaal niet mag meetellen. Ook Arjen Schep van het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden stelt dat hierover geen discussie zou mogen bestaan. "De verkoopprijs moet voor de WOZ worden verlaagd met de vergoeding die is betaald voor de opgebouwde waarde van de onderhoudsreserve bij verkoop. Dit is inmiddels vaste jurisprudentie geworden."
Fout door gemeenten
Dat gemeentes een fout maken, blijkt ook uit hun reactie op WOZ-bezwaren die zijn ingediend door VvE’s. Volgens Previcus corrigeren gemeentes de WOZ-waarde sinds de uitspraak van het gerechtshof van Den Haag door de onderhoudsreserve af te trekken. Een bewoner vertelt hierover in Kassa.
Kees Oomen van Stichting VvE Belang is woedend dat mensen dubbel belasting betalen over het reservefonds via de vermogensrendementsheffing en via de gemeentelijke belastingen. "Hiervoor moet zo snel mogelijk een oplossing komen."
Er zijn in totaal 1,2 miljoen appartementeigenaren die in totaal 2,5 miljard euro in het reservefonds hebben staan. Over deze 2,5 miljard euro is de afgelopen jaren miljoenen euro’s teveel aan gemeentebelastingen geïnd volgens Previcus en Stichting VvE Belang. Er zit gemiddeld 5000 euro per appartementeigenaar in de pot, maar dat bedrag kan oplopen tot 20.000 euro per bewoner.
Eind februari ontvangen de meeste woningeigenaren de jaarlijkse gemeentebelastingen inclusief WOZ-beschikking. Als de beschikking op je deurmat valt, heb je zes weken de tijd om bezwaar te maken.