Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ticketmaster stopt met doorverkoopsite Seatwave om woekerprijzen tegen te gaan

08-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
concert-930x520
De afgelopen jaren heeft Kassa meerdere keren aandacht besteed aan Seatwave, een doorverkoopsite van Live Nation waar ook Ticketmaster onder valt. Op Seatwave werden kaartjes aangeboden voor hele hoge prijzen. In maart 2016 zei Ticketmaster in de studio dat doorverkoop niet uit te bannen is. Ticketmaster komt nu na al die jaren met goed nieuws: ze stoppen met doorverkoopsite Seatwave.
Begin augustus meldde Ticketmaster dat ze stoppen met de doorverkoopsite Seatwave. Het bedrijf zegt dat de bestaande doorverkoopsites niet goed genoeg meer zijn. ‘We hebben naar je geluisterd’, stelt Ticketmaster in een bericht . ‘We begrijpen dat je het zat bent dat anderen de tickets voor je neus wegkapen en doorverkopen voor veel te hoge prijzen.’ Seatwave is momenteel nog wel in de lucht, maar het is niet meer mogelijk om er tickets op te zetten.
Onderzoek
In 2016 stelde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nog een onderzoek in naar Seatwave. De autoriteit kreeg signalen dat concertkaarten via Ticketmaster voor veel hogere prijzen aangeboden werden op de doorverkoopsite Seatwave. Zo werden kaartjes voor het razendsnel uitverkocht concert van Adele al gauw aangeboden op de doorverkoopsite voor 1.700 euro.
Vraag en aanbod
De waakhond kon niet bewijzen dat Seatwave de regels overtrad en zag geen reden om verder onderzoek te doen. De hoogte van de prijzen was volgens de autoriteit namelijk een gevolg van vraag en aanbod.
Ticketmarktplaats
Ticketmaster komt begin 2019 met een nieuwe website, een ‘ticketmarktplaats’ waarop consumenten kaartjes kunnen kopen en verkopen voor de originele prijs of minder. De Nederlandse Ticketmaster laat nog niet veel los, maar Ticketmaster UK geeft aan dat de tweedehandskaartjes opnieuw worden aangeboden door Ticketmaster. De koper betaalt daarbovenop 15 procent extra.
Technologie-deskundige Danny Mekic is blij met deze ontwikkeling, maar het is volgens hem nog geen permanente oplossing om woekerprijzen en valse tickets tegen te gaan.
Wetsvoorstel
Nederland kent geen verbod op woekerprijzen voor concertkaartjes. In 2017 kwam de SP en CDA met een wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer stemde tegen omdat de wet niet praktische uitvoerbaar was. Het kabinet komt nog dit jaar nog met een nieuw plan om woekerprijzen tegen te gaan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!