Consumenten gooien producten weg waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dat klinkt logisch, toch? Maar dat is tevens een van de redenen waarom in Nederland een gemiddelde consument jaarlijks zo’n 50 kilo goed voedsel weggooit. Wageningen University & Research onderzocht daarom het effect van verschillende termen die gebruikt worden om de houdbaarheid aan te geven op voedselverspilling in huishoudens.
Aan het onderzoek hebben 86 consumenten deelgenomen. Het onderzoek is uitgevoerd in een experimentele setting. Wat blijkt, respondenten gooien gemiddeld 39 procent van de producten weg wanneer de ‘Ten minste Houdbaar Tot (THT)’ was verstreken. Stond er geen datum op de verpakking, dan belandde 27 procent van de producten bij het afval.
Aan de hand van meerdere termen is getest welke benaming het meest effectief is. Daaruit bleek dat er het meeste succes werd geboekt met ‘lang houdbaar (zonder datum)’. In dat geval werd er 31 procent van de producten minder weggegooid binnen de categorie lang houdbare producten.
Een respondent reageerde op het onderzoek met “Ik hoor op het nieuws dat rijst niet echt kan bederven. Waarom maken ze dat niet openbaar? Dan zou ik het veel minder snel weggooien.”
Gevoelsmatig vonden respondenten het niet prettig als er géén houdbaarheidsdatum op de verpakking staat. Dat heeft voor hen te maken met het veiligheidsgevoel bij het voedsel.
Bron: Wageningen University & Research
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!