Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Testspecial: gerookte zalm

  •  
29-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1631 keer bekeken
  •  
195x90_gerooktezalm1.jpg
In Kassa zie je wekelijks een test. In de laatste uitzending van dit jaar testen we gerookte zalm. Dat doen we met zalmrokers, visexperts en deskundigen van eerdere testen. Dit allemaal doen we op een bijzondere locatie: kasteel Muiderslot.
Testpanel
Ons testpanel bestaat uit de volgende mensen: - Hans Walravens (rookworstentest)
- Karin Luiten (pestotest)
- Nicoletta Tavella (pestotest)
- Jackelien Struik (shapeweartest)
- Marco Molenkamp (autokrasverwijderaartest)
- Luberto van Buiten (autokrasverwijderaartest)
- Paul Bon (mini saucijzenbroodjestest)
- René Pluijm (hamburgertest)
- Stefan Bosland (autodeeltest)
- Koos Holtackers (autodeeltest)
- Ilja Gort (witte huiswijntest)
- Ronald Vroman (winterbandentest)
- Ruud Wenting (partytententest)
- Marc van der Tang (Visexpert Chef Serre Restaurant Hotel Okura )
- Joop de Vries (Zalmroker Zalmhuis Steur )
- Jakob Doorn (Zalmdeskundige Vishandel Jan van As )
- Mathieu Robert (Zalmroker Zalmrokerij Smoking )
Test
Het testpanel proeft acht verschillende soorten gerookte zalm van de volgende winkels: Albert Heijn, Lidl, Aldi, Hema, Goodyfood (natuurwinkels) Jumbo en Plus. De testers weten niet welk merk ze proeven en de porties zalm worden allemaal in een andere volgorde getest zodat de testers niet tegelijkertijd hetzelfde eten. De zalm wordt beoordeeld op kleur, geur, smaak en snijwijze.
HEMA en Aldi delen de eerste plaats. De Aldi is per 100 gram goedkoper. Lidl en Jumbo delen de laatste plaats, maar Lidl is goedkoper per 100 gram. Geen enkele zalm krijgt gemiddeld een voldoende van het testpanel. Wat opvalt is dat de smaken fiks verschillen. De gemiddelde cijfers wijken miniem van elkaar af. 
Herkomst
Alle zalm is afkomstig van kweekzalm. Of dit nu Noorse of Schotse kweekzalm is proef je volgens de experts nauwelijks. Zou je kweekzalm naast wilde zalm leggen dan proef je wel een wezenlijk verschil. 
Rookproces
De smaak wordt verder bepaald door het rookprocedé. Wordt er op traditionele wijze gerookt of maakt men gebruik van rookaroma's is bepalend. Bij traditionele rokerijen wordt de zalm handmatig gefileerd, gepekeld, afgespoeld, gedroogd en gerookt. De smaak wordt mede bepaald door de samenstelling van het houtmengsel en de duur van het roken. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!