Nederland is bekend om het brouwen van bier en het stoken van jenever. Maar wijn halen we meestal uit Frankrijk, Spanje en andere warme landen. Toch is dit snel aan het veranderen, want er worden steeds meer wijnen op Nederlandse bodem geproduceerd en ze smaken steeds beter. Daarom is het hoog tijd voor de Nederlandse wijn test.
Het panel van deskundigen
We hebben een panel van drie deskundigen gevraagd om de Nederlandse wijnen te beoordelen, streng doch rechtvaardig.
Esmee Langereis is wijnjournalist en recensent voor de Grote Hamersma. Ze proeft soms wel 300 wijnen op een dag.
Ronnie Brouwer is sommelier van sterrenrestaurant de Kromme Dissel en Sommelier van het jaar 2017.
BNNVARA-presentatrice Astrid Joosten is fervent wijnliefhebber en velt ook graag een oordeel over op de Nederlandse wijnen.
Niet altijd makkelijk verkrijgbaar
Nederlandse wijn wordt vaak alleen in kleine hoeveelheden gemaakt en is daardoor lastig om aan te komen. Soms zijn wijnen alleen verkrijgbaar bij het wijndomein zelf.
Pinot Gris en Riesling
We bestellen tien wijnen bij diverse online wijnwinkels. De eerste groep van vijf wijnen zijn Pinot Gris en de overige vijf zijn Rieslings.
Er is één uitzondering, dat is de Alba Pura wijn van de Jumbo. Die hebben we gekocht omdat hij makkelijk verkrijgbaar is, maar het is wel een vreemde eend in de bijt. Deze natuurwijn is in opdracht van de supermarkt gemaakt door Stan Beurskens, wijnboer van St. Martinus is het Limburgse Vijlen. De druiven komen niet van zijn wijngoed St. Martinus maar uit Duitsland. Beurskens staat erom bekend dat hij graag experimenteert met nieuwe technieken. Het is een vooruitstrevende wijn. Er is geen sulfiet gebruikt en hij is volledig biologisch-dynamisch.
Opvallend is dat alle Pinot Gris wijnen het goed doen. Geen één krijgt een onvoldoende van ons testpanel.
Bij deze druivensoort komt de wijn van Domein Steenberg (cijfer 5,7) op de laatste plaats, gevolgd door Landgoed Overst (6,7). Op de derde plaats staat Kleine Schorre (7,3) en op de tweede de Apostelhoeve (7,3). Ze hebben beide een 7,3, maar omdat de Apostelhoeve goedkoper is komt die op de tweede plaats. De winnaar is Wijngoed Thorn met een 8. In het testrapport van de jury staat onder andere: “een bescheiden, volwassen wijn, heerlijk!”
Uitslag Riesling
Dan de Riesling. Hierbij zijn de verschillen groter maar krijgt ook geen één wijn een onvoldoende.
Landgoed Overst (cijfer 5,6) doet het het minst goed, nipt gevolgd door Landgoed Steenberg (6). Op de derde plaats eindigt de Apostelhoeve (6,3). Er is een verrassende tweede plaats voor de sulfietvrije wijn Alba Pura (6,6) van Jumbo. De winst is ook hier voor Wijngoed Thorn met een 8,6 als eindcijfer.