Een gezellig avondje fonduen?De donkere dagen rond Kerst zijn er ideaal voor. Welke kant-en-klare kaasfondue smaakt het lekkerst? Een deskundig panel gaat voor Kassa op zoek naar het antwoord. Zij testen zes algemeen verkrijgbare soorten kaasfondue. Onderaan deze pagina lees je het recept voor een lekkere kaasfondue.
Kaasfondue is met Kerst vaak een dikke hit. Gezellig met vrienden en familie, in deze tijd ‘coronaproof’, rond de tafel. Al vele eeuwen dopen de Zwitsers tal van etenswaren in gesmolten kaas. Het is naar verluidt dan ook van oorsprong een Zwitsers gerecht. De naam fondue is afgeleid van het Franse woord ‘fondre’, dat smelten betekent.
Wij testen de kant-en-klare kaasfondues met het volgende panel deskundigen:
Iris Bioch-Gallert en Gaby Tuinhof de Moed hebben samen een restaurant: De Fonduevrouwen in Leiden.
Joost Hammann is eigenaar van de Kaaskamer in Amsterdam, een kaasspeciaalzaak in het centrum die veel rauwmelkse kazen verkoopt. Ook is hij sinds kort eigenaar van kaasfondue-restaurant Smelt in de hoofdstad.
Peter van de Voort is kaasboer en -producent. Hij heeft zijn eigen biologische natuurkost kaasboerderij Remeker Kaas, waar kaas wordt gemaakt van zuivere rauwe melk van Jerseykoeien uit Lunteren.
Het panel test op uiterlijk, geur, smaak, structuur en de verhouding van ingrediënten. Ook letten ze er goed op of de kaasfondue wel lekkere lange strengen trekt, want dat hoort er wel bij natuurlijk! Een kaasfondue kan nog weleens een kauwgombal worden, als het te lang op het vuur staat. Hier is door deskundigen ook op gelet.
Alles zes de kaasfondues zijn volgens de verpakking bereid en tegelijkertijd opgediend. Er wordt brood bij geserveerd en een groente-garnituur. De kandidaten noteren alles zorgvuldig in boekjes en komen zo uiteindelijk tot het eindoordeel.
1. Fondue l’Original Hardegger (PLUS) - cijfer 8,1
2. Kaltbach Fondue (verkrijgbaar bij speciaalzaken) - 7,3
3. Fondue Suisse Tradition (Jumbo) - 4,5
4. Emmi Fondü original (Algemeen verkrijgbaar o.a. bij Albert Heijn) - 4,5* (hetzelfde cijfer als nr. 3 maar duurder)
5. Zwitserse kaasfondue (Aldi) - 3,5
6. Chêne d’argent Fondue (Lidl) - 1,9
Het favoriete recept van Iris Bioch-Gallert van het Leidse restaurant De Fonduevrouwen:
-250 ml witte wijn, bijvoorbeeld Riesling
-50 gram boter
-60 gram bloem
-200 gram Beaufort d'été Alpage - geraspt
-200 gram Gruyère – gerapt
-100 gram Emmentaler- geraspt
Gebruik een gietijzeren pan, deze zorgt ervoor dat het langzaam opwarmt en ook langzaam afkoelt.
Warm de wijn op en breng ‘m aan de kook.
Maak een roux van van 50 gram boter en 50 gram bloem.
Smelt ondertussen de boter in een andere pan op een matig vuur.
Schep de bloem bij de bruisende boter en roer met de garde.
Laat het mengsel al roerend een beetje ‘opdrogen’, tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt.
Voeg de roux toe aan de wijn. Voeg vervolgens 500 gram kaas toe en breng langzaam aan de kook. Voeg peper toe naar smaak.
Serveer de kaasfondue met Frans stokbrood, krieltjes met rozemarijn, geblancheerde broccoli, tomaatjes, worteltjes, en verse ananas.
Tot slot nog deze tip: drink een kopje thee bij de kaasfondue, dan valt de kaas wat minder zwaar op de maag. Eet smakelijk!
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!