Wist u dat er per jaar 7,1 miljoen pleister verpakkingen verkocht worden? De meeste pleisters worden verkocht in de lente en zomer. Van begin april tot eind augustus zijn er dit jaar ruim vier miljoen pleisterverpakkingen verkocht. Hoog tijd voor Kassa's pleistertest.
Allerlei soorten en maten
Wij kochten in tien winkels pleisters. Als u weleens voor een schap heeft gestaan weet u dat de keus groot is. Er zijn gewone, elastische, waterbestendige, siliconenpleisters, rollen van één meter, verpakkingen met tien vellen en pleistertjes in strips al dan niet met figuurtjes en kleurtjes.
De test
Wij kozen voor de verpakkingen waarin tien vellen pleisters zitten, ieder van tien centimeter x zes centimeter. Daarbij kozen we – als de keus er was - voor de elastische variant. De Lidl verkoopt alleen gewone pleisters, die namen we ook mee, evenals een naamloze pleister die bij de Action in het schap ligt. Van Hansaplast namen we zowel de elastische als de gewone variant mee.
Deskundigen
We vonden Trees Bots (wondverpleegkundige in het OLVG) en Henri Post (Verpleegkundig Specialist Huiddefecten bij Evean Zorg) bereid om deze tien pleisters aan een deskundig oordeel te onderwerpen. Zij letten onder andere op het aanbrenggemak (is het schutblad gemakkelijk te verwijderen?) en het absorberend vermogen van de pleisters. Daarnaast keken ze ook of de pleister gemakkelijk te verwijderen is, want daarbij mogen geen huidbeschadigingen ontstaan. Met name voor kinderen is het natuurlijk belangrijk dat het niet teveel pijn doet! Ook gaven zij voor iedere pleister een rapportcijfer.
Testers
Onze testers vonden we bij de Lotuskring in IJsselstein. Leden van de Lotuskring treden op als ongevalsslachtoffer tijdens oefeningen van bijvoorbeeld de brandweer en ambulancepersoneel. Zij komen regelmatig bijeen en oefenen ook in het grimeren van wonden. Wij reikten bij de Lotuskring 25 testpakketten uit en een uitgebreide instructie. Zo moesten de testers iedere dag één merk pleister testen. Deze moesten beoordeeld worden op elasticiteit, waterbestendigheidheid/afstotendheid, gebruikservaring en of het verwijderen gemakkelijk gaat. Ook zij gaven voor iedere pleister een rapportcijfer geven.
De uitslag
Hier vindt u de uitslag van Kassa's pleistertest. Voor alle duidelijkheid: de test is "blind" uitgevoerd, dat wil zeggen dat de testers en deskundigen niet wisten welke merken pleisters zij testen.
Hema elastische pleister
Algemeen verkrijgbaar
2) De adviesprijs van Hansaplast Elastic is €2,59 en van Hansaplast Classic €2,09. Wij hanteren echter de prijzen die wij in de winkel betaalden en in dit geval waren die prijzen lager.
Enkele opmerkingen
Op nummer eindigt één de DA pleisters. Hier waren veel testers goed over te spreken omdat de pleister goed bleef zitten. Een persoon noteerde: "ondanks het veel bewegen van de vingers (typen)". Verder is de pleister goed bestand tegen water en wordt ook snel weer droog. Bij het verwijderen bleven geen lijmresten over en ze konden pijnloos verwijderd worden.
De Hema pleister eindigt op nummer twee. Volgens deskundige Trees Bots is deze pleister gemakkelijk aan te brengen en is het schutblad goed. Ook deze pleister blijft volgens de testers de hele dag goed zitten en is gemakkelijk te verwijderen.
Al heeft de Hansaplast Elastic ook een 6,9, deze komt op nummer drie omdat deze duurder is dan de nummer twee. Wat merkten de testers daarover op? "Omdat de pleister goed mee rekt voel je hem nauwelijks zitten", aldus een tester. Ook wordt de pleister niet al te vies en rafelt hij niet, aldus een aantal testers. Ook laat hij niet los door water.
Op nummer tien staat de Hansaplast Classic. Veel testers gaven aan dat deze pleister heel moeilijk en ook pijnlijk om te verwijderen was. Ook de deskundigen hadden daar problemen mee en ervaarden flink wat "tractie" op de huid. Ook bleven er lijmresten achter. Verder vonden veel testers dat de pleisters snel vies en rafelig werden.