"Pesto uit een potje, doe het niet!" Dat is het advies wat ons testpanel mee wil geven aan alle pestoliefhebbers. "Het is gewoon zonde van je leven om dit spul te eten." Ze adviseren om zelf pesto te maken, dat is namelijk makkelijk, veel lekkerder en vrijwel net zo duur. Mocht u toch nog een kant-en-klaar potje pesto willen kopen dan bent u het best uit met die van (bij) de Euroshopper van Albert Heijn. Die is met een 5,2 als best beoordeeld en is bovendien ook nog eens de op één na goedkoopste uit de test.
Herkomst Pesto
komt oorspronkelijk uit Genua en kent vijf (basis) ingrediënten: basilicum, pijnboompitjes, pecorino (harde Italiaanse schapenkaas), olijfolie en knoflook. In de potjes uit de winkel zitten echter ook vaak andere dingen die er absoluut niet in horen, zoals cashewnoten, aardappel, zonnebloemolie of yoghurt.
Basilicum
Het belangrijkste ingrediënt van pesto is basilicum.
Piet Buysman
verbouwt al jaren basilicum samen met zijn vier broers in Andijk. "Basilicum is sinds de jaren 80 in opkomst in Nederland. Daarvoor aten wij dat hier eigenlijk niet. Echt goede pesto moet je met verse basilicum maken. Nu wordt er nog te vaak diepvriesbasilicum gebruikt."
De test
In restaurant
Ora
in Haarlem testen vijf deskundigen tien verschillende potjes groene pesto uit de supermarkt. Ons testpanel bestaat uit de culinair journalisten
Onno Kleyn
en
Karin Luiten
, aangevuld met
Paul van Eijndhoven
(hoofdredacteur Italië Magazine),
Mario Uva
(topkok en restauranteigenaar) en kookdocent
Nicoletta Tavella
. Zij komt uit Genua en heeft in de studio van Kassa laten zien hoe kinderlijk eenvoudig en lekker het zelf maken van pesto is, samen met twee kinderen van 10 jaar.