Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Pannenkoekenmix uit schudfles

08-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3092 keer bekeken
  •  
Pannenkoeken.jpg
Wie is er niet groot mee geworden? De lekkernij die ieder kind lust: de pannenkoek. Natuurlijk hoort een pannenkoek gemaakt te worden van een beetje bloem, ei, melk en een klein beetje zout. Tegenwoordig zijn er ook meerdere pannenkoekvarianten te krijgen waar geen mixer aan te pas komt: kant-en-klare pannenkoeken, mixpakken en sinds een aantal jaar ook de kant-en-klare schudfles. Er zijn vele soorten en merken op de markt dus daarom hoog tijd voor Kassa's Pannenkoekmix Schudflessentest.
Marja BaselerBernard JansenElly KaldenbergLuke Verkerk
Panel
Het deskundige testpanel bestaat dit keer uit: 
Marja Baseler : auteur 'Lekker Pannenkoeken!'.
Bernard Jansen : kinderkok 'Meneerdekok', bekend van Nickelodeon. Bernard geeft ook kookworkshops aan kinderen. 
Elly Kaldenberg : onafhankelijk voedingsdeskundige.
Luke Verkerk : pannenkoekenbakker en eigenaar van Pannenkoekenhuis 't Jagershuis te Lage Vuursche.
Ze testen vijf verschillende schudflessen zonder dat ze weten welk merk ze proeven. Overigens zijn er meerdere flessen op de markt (Plus, C1000 en Hoogvliet) maar deze hebben geen unieke recepten. Dit betekent dat zij uit dezelfde fabrieken kunnen komen en dus dezelfde receptuur kunnen hebben. We testen de volgende (unieke) merken: Koopmans, Belbake van Lidl en de huismerken van Albert Heijn, Jumbo en Dirk v/d Broek (ook te koop Bas van der Heijden, Digros en Dekamark).
Test
De testers kijken naar het gebruik van de schudfles, klontvorming, bakgemak, uiterlijk, geur en smaak. De meningen lopen uiteen over de verschillende schudflessen maar na uitgebreid getest te hebben komt er de volgende uitslag:
Koopmans Naturel
Video: de uitslag
Geschiedenis
In de zeventiende eeuw werd dit gerecht in de vele Hanzesteden bereid. Het ontstaan van de zogenaamde pannenkoekdag stamt uit het begin van de negentiende eeuw. Op 5 juni 1806 werd Lodewijk Napoleon benoemd tot koning door keizer Napoleon Bonaparte. Hij was koning van Holland tot 1 juli 1810. Pannenkoeken waren zijn lievelingseten in Holland. Om zijn benoeming als koning te vieren werd de nationale pannenkoekdag ingevoerd. Jaarlijks op 5 juni was het gebruikelijk om in familie- en vriendenkring gezamenlijk pannenkoeken te bakken en vervolgens op te eten. Gasten waren ook welkom. In veel delen van Zuid-Holland wordt deze traditie nog steeds gehandhaafd.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor