Het barbecueseizoen is weer aangebroken en wat is dan lekkerder dan pindasaus bij je sateetjes? Natuurlijk kun je zelf aan de slag met ketoembar, pindakaas en sereh, maar bij gebrek aan tijd óf zin is er in de supermarktschappen genoeg aanbod aan satésauzen. Tijd voor een test in Indische sferen: de kant-en-klare satésaus test.
De naam van de saus
In Nederland worden de namen pindasaus en satésaus door elkaar gebruikt. De saus kent zijn oorsprong in Indonesië. Die wordt daar geserveerd bij saté, houten prikkers met daarop stukjes zoals babi (varkensvlees) of ajam (kip). Sauzen die bij saté worden geserveerd zijn overigens niet altijd gemaakt van pinda. Je hebt ze ook op basis van onder meer ketjap of tomaat. Er zijn dus diverse soorten satésaus! Maar het bekendst is toch wel de satésaus op basis van pinda's. In Nederland zijn we daarom pindasaus ook wel satésaus gaan noemen, hoewel dit niet altijd hetzelfde is.
Panel van deskundigen
Het panel dat streng doch rechtvaardig oordeelt over de kant-en-klare satésauzen bestaat uit:
Titi Waber, chef-kok van Indonesisch Restaurant Blauw in Amsterdam. Pascal Jalhay, sterrenchef en schrijver van het boek Baru Belanda, een ode aan de Indische keuken. En tv-chef Danny Jansen, hij presenteerde onder andere het programma Zoals alleen oma het kan, waarin Indische omaatjes hun culinaire geheime prijsgeven.
Kant-en-klaar!
We testen zes verschillende kant-en-klare pindasauzen of satésauzen. Water of iets anders toevoegen is dus niet nodig! Alle sauzen zijn bij verschillende winkels en supermarkten verkrijgbaar. De huismerken hebben we buiten beschouwing gelaten. Alle prijzen omgerekend naar 500 gram.
De kandidaten en de uitslag
De zes kant-en-klare satésauzen: Calvé Pindasaus Mild Kant & Klaar (2,45 euro 500 gram) Conimex Pindasaus Mild Kant en klaar (2,45 euro 500 gram) Inproba Satésaus Kant en klaar (1,18 euro 500 gram) Remia Satésaus Kant & Klaar (2,06 euro 500 gram) Verstegen Satésaus Kant & Klaar (2,19 euro 500 gram) Wijko Satésaus Kant & Klaar (2,15 euro 500 gram)
Op de gedeelde vijfde plek eindigen Calvé en Conimex, met een 4+. Dat is opvallend, want het zijn ook direct de duurste twee, met 2,45 euro voor 500 gram. De vierde plek is voor Remia met een 4,5. Het brons is voor Inproba, met een 5-. De tweede plek is voor Verstegen, met een 5. En de winnaar van de test is Wijko satésaus, met een 5+.
Zelf thuis satésaus maken? Tv-chef Danny Jansen deelt zijn recept:
1 ui, gepeld en gesnipperd 2 teentjes knoflook, gehakt 2 cm gember, geschild en gehakt ½ rode peper, gehakt 1 theelepel gemalen ketoembar 3 eetlepels olie 1 serehstengel sereh 1 salamblad 220 ml kokosmelk 3 eetlepels pindakaas 1 eetlepel bruine suiker 2 eetlepels ketjap manis citroensap
Pel voor de boemboe de ui, knofook, gember met de rode peper, ketoembar olie tot een fijne pasta. Kneus de serehstengel en het salamblad. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de boemboe twee minuten. Voeg de serehstengel, salamblad en de laos toe. Blus af met de kokosmelk. Voeg de pindakaas lepel voor lepel toe en breng aan de kook. Breng op smaak met de bruine suiker en citroensap. Verdun eventueel met water.