Test filet americain: vier van de acht onvoldoende
06-02-2016
•
leestijd 3 minuten
•
7503 keer bekeken
•
Filet americain is een populair broodbeleg in ons land. Veel slagers maken het iedere dag vers, maar je kunt het ook voorverpakt in de supermarkt kopen. De VARA vroeg haar leden wat ze het liefst zouden laten testen door Kassa. Op die oproep werd massaal gereageerd. De meeste stemmen gingen naar filet americain en zo geschiedde. De vraag is nu: welke is het lekkerst?
VARA-leden en kijkers van Kassa reisden af naar restaurant Radio Royaal in de hippe Eindhovense wijk Strijp S om verschillende filet americains kritisch onder de loep te nemen. Er werd natuurlijk blind getest, de testers wisten niet in welk bakje welke filet americain zat.
Wat is filet americain?
Filet americain is een product gemaakt van rauw gemalen rundvlees. Daar wordt een saus aan toegevoegd. Slagers maken het meestal zelf, maar het is ook een bekend product in de supermarkt. Aan de supermarktvariant zijn conserveringsmiddelen toegevoegd om het product langer houdbaar te maken. Er kunnen duidelijke smaakverschillen zijn door verschillende kruiden en specerijen. Filet americain wordt in ons land vaak gebruikt als broodbeleg, met of zonder ei en uitjes.
Gezond?
Volgens studiogast en expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum Astrid Postma-Smeets is filet americain niet heel ongezond. "Het is bewerkt vlees. De Wereldgezondheidsraad heeft vorig jaar geadviseerd om de consumptie van bewerkt vlees te beperken. In het product zit olie, maar dat zijn op zich goede vetten. Er zit wel vrij veel zout in, soms wel 2,5 gram per 100 gram, maar als je één boterham belegt met filet americain, dan is dat 15-20 gram. Dan valt 't mee."
Wormen
Regelmatig komen er vragen binnen over filet americain. Zo passeert de vraag of je van het eten van filet americain wormen krijgt regelmatig de revue. Volgens Astrid Postma Smeets is die angst onnodig. "De kans op wormen is eigenlijk niet aanwezig. Dat verhaal blijft hardnekkig, maar het komt niet of nauwelijks voor. Wel wordt zo nu en dan een besmetting met salmonella gevonden. Omdat dat nog wel eens voorkomt, wordt het eten van filet afgeraden voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, baby's, kinderen jonger dan vier jaar, ouderen en mensen met verminderde weerstand."
De WHO heeft bewerkt vlees vorige jaar in het rijtje van kankerverwekkende producten gezet. "We eten behoorlijk wat bewerkt vlees, vooral op de boterham", zegt voedingsdeskundige Astrid Postma Smeets. "Het advies is om niet teveel bewerkt vlees te eten. Één boterham per dag kan geen kwaad."
Welke merken zijn getest?
We hebben de volgende merken filet americain, smaak naturel, getest:
- Albert Heijn Filet Americain naturel
- Commandeur Filet Americain naturel (onder meer te koop bij Ekoplaza)
- HEMA filet americain naturel
- PLUS filet americain naturel
- Lidl filet americain naturel
- ALDI filet americain (vanaf 1 maart weer in de winkel)
- Jumbo filet americain
- Stegeman filet americain naturel
Uitslag
Vier van de acht filets americain kregen van de testers in Eindhoven een dikke onvoldoende. De filet americain van het merk Commandeur eindigt als laatst in onze test met een 3,2. De filet americain van Stegeman eindigt niet veel hoger met een 3,3. Winnaar is de filet americain van de HEMA.
Merk
Gekocht bij
Prijs
Cijfer
Opmerkingen
1.
Huismerk
HEMA
€2,25 voor 150 gram
7,4
“Overheersende paprikasmaak”, “filet zoals hij hoort te zijn”
2.
Huismerk
PLUS
€2,25 voor 150 gram
6,3
“Goede volle smaak, goed gekruid”
3.
Huismerk
Lidl
€0,99 voor 150 gram
5,8
"Smaak is niet uitzonderlijk", "niet smeuïg"
4.
Huismerk
Albert Heijn
€2,00 voor 160 gram
5,8
5.
Huismerk
Jumbo
€2,09 voor 150 gram
5,3
6.
Huismerk
ALDI
€0,99 voor 150 gram
4,0
7.
Stegeman
Algemeen verkrijgbaar
€1,79 voor 150 gram
3,3
8.
Commandeur
Ekoplaza
€2,79 voor 110 gram
3,2
“Ziet er onsmakelijk uit, smaak is zurig”, “smeren als kauwgum”