Tellerregistratie moet fraude met motoren terugdringen
15-06-2021
•
leestijd 2 minuten
•
200 keer bekeken
•
Dealers van motoren en erkende garagebedrijven moeten per 1 juli de kilometerstand van motorfietsen registreren. Hiermee wordt fraude met teruggedraaide tellerstanden teruggedrongen, aldus de RDW. Ook kan een koper door de verplichte registratie betrouwbaarder informatie krijgen over een motor.
De registratieplicht geldt naast motoren ook voor driewielers en trikes. De informatie over tellerstanden van motorfietsen is vanaf 1 juli 2021 beschikbaar. Zo kunnen eigenaren bij verkoop van hun motor de potentiële kopers een overzicht geven van geregistreerde tellerstanden via een RDW-Voertuigrapport. Meer informatie is te vinden op www.rdw.nl/tellerstanden.
Momenten waarop een dealer of garage de tellerstand moet doorgeven zijn o.a. bij de tenaamstelling, reparatie, onderhoud of bandenwissel (geen minimumbedrag) of bij opname van een motor in de bedrijfsvoorraad.
Vaker registreren bij auto’s vanaf juli
Van personenauto’s en bedrijfswagens worden de tellerstanden al langer geregistreerd. Per 1 juli 2021 wordt dit nog vaker gedaan omdat bedrijven bij elk(e) reparatie, onderhoud of bandenwissel de tellerstand moet gaan registeren. Nu is dit pas bij een bedrag vanaf 150 euro verplicht. Hierdoor worden er voor auto's nog vaker tellerstanden geregistreerd. Zo ontstaat een completer overzicht van de tellerstanden op verschillende momenten.
Schade door gesjoemel
Op de automarkt lijden consumenten jaarlijks miljoenen euro schade door gerommel met tellerstanden, stelt de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT). Omgerekend gaat het om 1.500 euro per teruggedraaide auto.
Hoe hoog het bedrag voor motoren is, is niet bekend. Niet alleen betalen kopers meer voor een teruggedraaid voertuig dan dat het eigenlijk waard is. Ook levert een motor of auto die veel meer heeft gereden dan de kilometerstand doet vermoeden, hogere kosten op in de werkplaats. Terugdraaien van tellers komt relatief vaak voor bij geïmporteerde voertuigen.