Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Telers vrezen ook voor sla, tomaat en paprika

30-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
komkommer_01.jpg
De export van Nederlandse komkommers naar Duitsland is ingestort. Dat zei een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw maandag. De organisatie is drukdoende om te kijken wat de impact voor de branche is en kijkt daarbij ook naar de effecten op sla, paprika en tomaten.
,,Omdat de Duitse minister heeft opgeroepen vooral geen salade groentes te eten tot er meer duidelijkheid is en de meerderheid van de Duitsers die adviezen opvolgt.'' Als de impact op de afzet en prijsvorming eenmaal in beeld is gebracht, ligt een roep om steunmaatregelen zeer waarschijnlijk in het verschiet.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) exporteerde Nederland het afgelopen jaar in totaal voor 382 miljoen euro aan komkommers naar het buitenland, waarvan voor 228 miljoen euro naar de oosterburen. De totale sla-export beliep 152 miljoen euro waarvan 54 miljoen voor de Duitsers.
De tomaat lijkt de absolute exporttopper gemeten naar geld, met een totale exportwaarde van 1,4 miljard euro. Zo'n 655 miljoen euro daarvan komt uit Duitsland. De paprikacijfers had het CBS niet onmiddellijk voorhanden.
Het productschap lijkt ervan uit te gaan dat de Duitse consument meer groenten links laat liggen.
Nederland is een van de belangrijkste productiegebieden van komkommers ter wereld met een jaarlijkse productie van zo'n 1,6 miljard stuks. De helft daarvan gaat de grens over naar Duitsland. ,,Duitsland is verreweg de belangrijkste exportmarkt.'' Van alle komkommers blijft 20 procent in Nederland.
Het Productschap kan nog geen bedrag hangen aan de schade, mogelijk kan dat later op de dag wel. In het voorseizoen hadden de komkommertelers al te maken met slechte prijzen, weet het Productschap. ,,Als gevolg van de weersomstandigheden en de concurrentie uit Spanje.'' Bovendien loopt het seizoen in Spanje nu ten einde, terwijl Nederlandse telers middenin het hoogseizoen zitten.
Voor zover nu bekend is de EHEC-bacterie via een Spaanse komkommer in Duitsland terechtgekomen. Maar dan nog is niet duidelijk hoe die besmetting dan op die komkommer terecht is gekomen.
De Nederlandse consument is volgens de woordvoerder van het Productschap niet zo snel in paniek als de Duitse. ,,We horen van de supermarkten dat de afzet nog op peil blijft.''
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!